Temporal de pluges

Desperfectes a causa de la pluja

El campanar de l’església romànica cau sense causar danys personals. Elevat el nivell de vigilància a la Portalada per perill d’esllavissades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’episodi de fortes pluges de dimecres i d’ahir ha causat la caiguda del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, una de les esglésies romàniques incloses a la candidatura multinacional per a Patrimoni Mundial de la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat. Segons va informar el Govern en un comunicat, el campanar es va esfondrar per la força de les precipitacions sense causar cap dany personal. Arran d’aquest episodi, tècnics del Departament de Patrimoni Cultural es van desplaçar fins a l’església per tal de fer un primer estudi de les parts afectades, el qual va concloure que l’estructura es troba en bones condicions i que no hi ha perill d’esfondrament. Amb l’objectiu de reparar el campanar el més aviat possible, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va contactar ahir amb el director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, per transmetre-li la intenció de presentar una esmena al projecte de llei del pressupost 2020 que permeti reconstruir el campanar amb la màxima brevetat i, a més a més, remodelar l’interior de l’església romànica.

Més vigilància a la Portalada

El Govern també va informar que arran de l’episodi de precipitacions intenses es van aplicar mesures de vigilància preventiva sobre la zona de la Portalada, passant del nivell dos al tres. Segons van detallar en un comunicat, la pluja podria accelerar els moviments de “purga natural”, provocant petites esllavissades que en cap cas arribarien a la carretera gràcies als elements de protecció instal·lats. A més, hi haurà efectius de bombers i la policia per controlar el pas dels vehicles durant les 24 hores del dia i l’aparcament sud del Punt de Trobada no estarà obert als clients, malgrat que el centre funcionarà amb normalitat. Durant tota la jornada els bombers van fer una setantena de serveis relacionats amb inundacions, esllavissades i caigudes de roques o pedres. Entre els problemes produïts per la pluja destaquen diversos talls de circulació, el més important dels quals va ser el de la CG-2 en direcció al Tarter a les nou del matí. També arran d’una esllavissada es va haver d’aturar la circulació a l’avinguda Fité i Rossell i a la CS-240 a Montaup. A més, arran de l’augment del cabal del Valira, a Sant Julià es va haver de tancar el passeig i un aparcament al costat del riu. Pel que fa al tancament de la carretera a la Coma de Ransol, des de Mobilitat es va informar que aquest s’havia produït pel perill d’allaus, ja que hi ha molta neu acumulada. Les precipitacions es mantindran durant tot el cap de setmana i diumenge baixarà la cota de neu fins als 1.600 metres.

LES ESTACIONS D'ESQUÍ TANQUEN EN LES COTES ALTES

Les estacions d’esquí també van partir les conseqüències del mal temps. Pal Arinsal, Ordino Arcalís i Grandvalira van haver de tancar les pistes a cotes altes a causa de la força del vent. Així mateix, també el Funicamp va haver de restar inactiu durant tota la jornada. Pel que fa a la resta del cap de setmana, no van poder avançar si obririen les seves portes amb normalitat, malgrat que la intenció de totes les estacions és fer-ho. Segons va detallar Diana Pérez, del departament de comunicació d’Ordino Arcalís, la previsió de pistes es fa a primera hora així que, en el moment de tancar l’edició, era impossible determinar si es podria obrir arreu. El mateix passava a Gradvalira, els responsables de la qual van reiterar la seva voluntat d’obrir amb el màxim de pistes habilitades, però també van subratllar que dependrà del temps.

PROTECCIÓ CIVIL REALITZA 21 INTERVENCIONS DURANT AQUEST ANY

Protecció Civil va realitzar 21 actuacions durant el 2019, entre les quals destaquen la intervenció arran de l’esllavissada de la Portalada, l’onada de calor de finals de juny i l’episodi de pluges intenses registrat a finals d’octubre. Així ho va explicar ahir, durant el balanç anual del departament, Cristian Pons, director de Protecció Civil. Sobre aquesta qüestió, Pons va posar en relleu que episodis tan importants com el que es va produir a la frontera hispanoandorrana el passat mes d’agost donen l’oportunitat al cos de reflexionar sobre els procediments que tenim establerts en els plans d'emergència”. Un altre aspecte que es va destacar va ser el fet que en els darrers anys s’han multiplicat per 15 els dispositius preventius en esdeveniments, fet que Pons va valorar positivament. “Som un país atractiu, seu d'actes internacional que requereixen l'activació de certs grups d'actuació i és important que hi siguem presents per garantir la seguretat", va dir. Així mateix, Pons també va celebrar que la llei de Protecció Civil es trobi tan avançada, atès que es tracta d’una normativa “transversal que regularà tant temes estructurals com els plans d’emergència especials”. Amb tot, Pons va destacar que malgrat que la legislació encara no hagi estat aprovada, el cos ja s’ha avançat establint plans d’emergència que vagin d’acord amb el projecte de llei.

Desperfectes a causa de la pluja

Desperfectes a causa de la pluja

Desperfectes a causa de la pluja

tracking