sanitat

Salut sospita de les veus contra l'historial clínic

Martínez Benazet considera estrany que es difonguin crítiques de metges anònims 15 dies abans de l’entrada en vigor de la llei

Salut troba “sospitoses” les veus contra l'historial clínic compartitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació de la Llei de la CASS entrarà en vigor l’1 de gener. Aquest cop no hi haurà més pròrrogues malgrat que fa uns dies s’ha sabut que hi ha un grup de metges que està posant objeccions a l’historial clínic compartit, una oposició d’uns professionals de manera anònima que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, considera com a mínim “sospitosa”. El titular de la cartera ho diu sense ànim de crítica àcida perquè, en declaracions al Diari, manté que sempre ha estat obert a suggeriments i opinions que ajudin a millorar el model sanitari. Però en aquest cas no acaba de comprendre que a 15 dies perquè entri en vigor de forma ja obligada l’historial clínic compartit, es filtri als mitjans un suposat neguit mèdic: “No sé qui són, quants, ni les seves objeccions, perquè a mi no s’han dirigit”, lamenta el màxim responsable de la sanitat a Andorra. Martínez Benazet està convençut que el metge referent i l’historial compartit suposaran un salt qualitatiu molt important, però que lògicament fins que no es posi en pràctica la reforma hi haurà ciutadans que desconfiaran de la modificació i que necessitarà un temps d’adaptació per als afiliats, sobretot gent gran acostumada al sistema anterior. El ministre desconfia d’aquesta sobtada oposició i recorda que “des del desembre del 2017 s’està treballant amb l’historial mèdic compartit i fins ara ningú ha dit absolutament res” i “15 dies abans de l’entrada en vigor de la llei surten aquestes veus crítiques”.

Blindatge

L’exdirector assistencial del SAAS coneix molt bé com treballen els metges i no té cap dubte de la seguretat de l’historial compartit i que les dades tindran la confidencialitat obligada i no tothom podrà accedir-hi sense deixar rastre. És més, manifesta de forma contundent que “la seguretat és superior a la que hi ha a França o Espanya i a la de qualsevol hospital de Barcelona o de ciutats importants”. Martínez Benazet constata que “ara sovint els historials clínics dels pacients queden a sobre la taula del facultatiu, en una carpeta o armari i, per tant, molt més accessibles per a altres persones”, i afegeix que la seguretat que s’ha implantat “és única”. Una empresa externa s’encarrega constantment de hackejar el sistema per tal d’auditar el nivell de seguretat, i fins ara no ho ha aconseguit, remarca el responsable de Salut. Martínez no oblida els quatre casos de persones que van tafanejar historials de pacients i precisa que “es deixa una traçabilitat que permet arribar a qui ha fet aquest acte d’il·legalitat”, com es va poder comprovar. S’ha de recordar que el ministeri de Salut ha tancat dos dels quatre expedients que s’havien obert per un presumpte mal ús de la història clínica compartida per part dels professionals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell sense interposar cap sanció. En concret, s’havien obert expedients a un metge, un auxiliar d’infermeria i dues administratives que se sospitava que havien accedit a l’historial clínic de pacients per motius aliens a la seva tasca professional. Dos d’aquests professionals encara tenen una investigació oberta, però la dels altres dos ja s’ha conclòs sense cap conseqüència per als implicats. El titular de la cartera recorda que ja no s’ha repetit cap incident de la mateixa índole i defensa que s’han adoptat les aportacions dels professionals, tot i que ni el ministeri ni el Col·legi de Metges ha rebut cap carta que qüestioni els canvis, ja que l’historial clínic està vigent des del 2015. Martínez Benazet admet que poden haver-hi metges crítics, una oposició que qualifica de “resistència al canvi” ja que, assegura, aquells que fa temps que ho fan servir “estan encantats”. El ministre afirma que ara es guanyarà en qualitat, ja que per renovar el conveni amb la sanitat pública cada quatre anys es faran servir uns criteris de formació continuada i de qualitat que es trauran a través de l’historial clínic. La modificació permet fer receptes per un any de vigència, es canvia la data pel pagament i fins al juny no s’implementarà el metge especialista referent, que en molts casos seran els que ja tenen els pacients.

50.000 AFILIATS AMB METGE REFERNT

Des de divendres passat, la CASS ha comptabilitzat 50.000 afiliats que ja han triat el seu metge referent, una dada que ha estat molt ben valorada des de la seguretat social i pel mateix ministre. La campanya que s’ha dut a terme per fer arribar a les llars la necessitat de triar el metge de capçalera ha funcionat. La majoria ho ha fet directament a través de la mateixa consulta del metge, i un 10% ha fet la selecció a la CASS. Des de la parapública recorden que hi ha la possibilitat de fer el canvi a través del propi facultatiu, de la CASS o per la pàgina web. En aquests tres darrers mesos s’ha fet formació als professionals i als proveïdors perquè, en paraules del ministre, “abans era un desastre”.

tracking