PONT DE LA PURÍSSIMA

Col·lapse a les carreteres i ple total

Es van registrar fins a 22 quilòmetres de cues per arribar a Andorra i dins del país hi va haver retencions per creuar Sant Julià

Col·lapse a les carreteres i ple totalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Col·lapse total a les carreteres d’accés al Principat i hotels plens en un pont de la Puríssima que promet ser brillant per al sector serveis del Principat. Si dijous al vespre ja van començar les primeres cues, ahir van arribar a la seva màxima expressió per entrar al país. De fet, es van registrar problemes des de les deu del matí i l’afluència de turistes va arribar a causar, durant el migdia, fins a 22 quilòmetres de congestió entre l’N-145 (nou), l’N-260 (dos) i la C-14 (onze). La circulació en aquesta última via, a més, es va veure afectada per un accident a l’altura de Ribera d’Urgellet, entre els punts quilomètrics 171 i 169, que va deixar dos ferits lleus i va obligar a tallar la via en els dos sentits durant més d’hora i mitja. De fet, malgrat l’obertura d’un pas alternatiu, es van crear 4,5 quilòmetres de cues. La tarda no va alleugerir la situació, ja que a les sis les cues arribaven fins a Noves de Segre. Més enllà dels accessos des de Catalunya, tampoc va ser una jornada fàcil per a la circulació dins del país. A banda de les retencions habituals a Sant Julià en sentit nord, que van arribar als 4 quilòmetres, també la CG-3 en sentit nord va estar congestionada durant bona part del dia a l’altura de la Massana i la CG-4 va anar plena durant tota la tarda arran de la baixada de pistes. També va ser important el volum de trànsit a la CG-2 en sentit nord a l’entrada a Canillo, així com als diferents pobles d’aquesta parròquia, i a Encamp en sentit sud. Pel que fa els autobusos, des de l’Estació Nacional van dir haver experimentat un increment notable dels viatgers, malgrat que no van poder-ho precisar en números, ja que les dades els arriben passats uns dies. Amb tot, el director de l'estació, Jaume Vidal, va explicar que entre la nit de dijous i ahir es van haver de reforçar entre cinc i sis freqüències que tenien com a destí Andorra.

Un 92% d’ocupació

Deixant de banda les dificultats experimentades a les carreteres, els grans beneficiats d’aquest pont seran els hotelers. Si les previsions de principi de setmana ja convidaven a l’optimisme, Carles Ramos parlava ahir d’una “ocupació molt satisfactòria”. Concretament, el president de la Unió Hotelera (UHA) va explicar que s’esperava que els establiments adherits a la seva associació arribessin, de mitjana, al 92% d’ocupació. “Estem molt contents, és el tret de sortida fort de la temporada d’esquí i la resposta ha estat molt positiva”, va dir. Per parròquies, Ordino i Sant Julià de Lòria, comptaven amb el 96% de les places hoteleres plenes, seguides per Escaldes-Engordany, amb un 93,2%, i Andorra, amb un 93%. Un pèl més enrere van quedar Canillo, Encamp i el Pas de la Casa, amb un 90% d’ocupació, malgrat que Ramos va assenyalar que encara es poden produir reserves de darrera hora. A més a més, malgrat que aquest serà el període d’ocupació més potent del desembre, Ramos també es va mostrar optimista pel que fa al cap de setmana vinent, el del 14 i el 15. Amb tot, veu difícil tornar repetir unes xifres tan elevades com les de la Puríssima la resta del mes.

PISTES PLENES MALGRAT QUE EL PONT ÉS MÉS CURT QUE L'ANY PASSAT

Malgrat que el pont de la Puríssima perd un dia respecte a l’any passat, les millors condicions meteorològiques asseguren un cap de setmana amb les pistes plenes i molt bones condicions de neu, segons van assegurar els responsables de les diferents estacions. Per exemple, a Vallnord Pal-Arinsal esperen assolir els 10.000 esquiadors i asseguren que les xifres d’ahir els conviden a ser optimistes en aquest sentit. A més, malgrat haver començat la jornada amb el 92% de les pistes obertes, al final del dia van poder habilitar-les totes. Pel que fa a Ordino Arcalís, van explicar que malgrat que el pont sigui més curt, els festius enguany donen més oportunitats als esquiadors de jugar amb el calendari. A més, assenyalen que el fet d’haver obert el 16 de novembre ha fet que el públic hagi satisfet les seves ganes de neu, així que esperen que els esquiadors no es concentrin tant aquest cap de setmana i es reparteixin més durant tota la temporada. Amb tot, durant el dia d’ahir va venir més gent que el dia 6 de desembre del 2018. Finalment, Grandvalira tampoc va facilitar previsions amb xifres concretes, malgrat que va assegurar una “alta ocupació”. El domini obre amb 122 quilòmetres esquiables i 55 remuntadors.

tracking