investigació al centre

Expedient per aclarir el malestar que hi ha a El Cedre

La direcció del SAAS vol saber què hi ha de cert sobre les acusacions dels treballadors a la coordinadora del centre

Expedient per aclarir el malestar que hi ha a El CedreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció del SAAS ha obert un expedient informatiu per aclarir què està passant a El Cedre. La investigació es posa en marxa després que les infermeres del centre sociosanitari denunciessin a través d’una carta una actitud inadequada de la coordinadora del centre que, segons les acusacions, hauria insultat, cridat, vexat els usuaris del centre. Segons va explicar al Diari el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, la voluntat de l’informe és conèixer què hi ha de cert de les greus acusacions dels treballadors. En un inici, l’expedient és simplement informatiu, no sancionador, però en cas de trobar-se indicis d’un mal comportament es procedirà a actuar. En cas contrari, l’expedient es tancaria sense conseqüències. Piqué també va informar que la coordinadora ja ha respost a la carta que l’acusa i ha negat els fets. Tot i així, el director general del SAAS va remarcar que “és la nostra obligació mirar què ha passat quan rebem una carta d’aquestes característiques”, malgrat que va afirmar que més enllà del document rebut per part dels treballadors no tenen cap constància dels problemes que es denuncien. En tot cas, Piqué va recordar que El Cedre està vivint un canvi de model i això “sempre genera tensions perquè les persones tendim a ser reticents al canvi”. En aquest sentit, va insistir que la transformació és per millorar i que l’objectiu és tenir un model més centrat en la persona i adaptar-se als hàbits de cada padrí.

La implementació del model

Els treballadors d’El Cedre també van demanar una reunió amb el Col·legi d’Infermers per parlar sobre la qüestió. El president, David Cusidó, va explicar que “el problema no és el model d’atenció que es vol aplicar, sinó la manera com s’ha comunicat”. Segons va detallar Cusidó, les primeres mesures que ja s’han començat a implementar es van explicar en una reunió molt breu. A aquest fet s’hi sumen també les queixes per la manera de treballar de la coordinadora del centre residencial. Una de les qüestions que han generat malestar és que s’hagin reubicat persones abans d’implementar el nou model. Els treballadors consideren que cal primer posar en marxa els canvis i després moure les persones. Segons va informar Cusidó, són dues les infermeres que ja s’han reubicat coincidint que justament es tracta de dues treballadores que disposen del postgrau sobre el model centrat en la persona que s’ha d’implementar. Segons Piqué, és cert que s’ha mogut de lloc una persona amb aquesta titulació, a més d’altres treballadors, perquè ja s’ha començat a prendre alguna decisió relacionada amb la transformació de model que, entre d’altres, suprimeix la figura de la infermera referent. En tot cas, el director general del SAAS va aclarir que encara no s’ha decidit qui ocuparà els llocs a El Cedre i que la formació serà una de les raons que es tindran en compte, però no l’única, ja que també es valorarà la implicació i l’actitud entre d’altres qualitats. En tot cas, i amb la voluntat de millorar el clima laboral, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va reunir amb el Col·legi d’Infermers i els treballadors d’El Cedre per conèixer la situació. En el marc d’aquesta trobada, el responsable de la cartera de Salut els va proposar fer uns grups de treball amb la presència també del Col·legi d’Infermers. Segons va informar aquesta setmana el SAAS i el ministeri de Salut, les taules de treball serviran per prendre les futures decisions que afectin el centre residencial a partir de les aportacions que en facin els seus membres. De moment, però, encara no s’han dut a terme les trobades ni tampoc se n’ha concretat la data. D’altra banda, cal recordar també que el Col·legi de Psicòlegs també va fer públic el seu malestar per la reducció en l’atenció que estan rebent els residents d’El Cedre derivada dels darrers canvis organitzatius.

ELS FETS

Un grup de treballadors d’El Cedre fa arribar una carta a la direcció del SAAS denunciant un comportament vexatori de la coordinadora del centre.

El ministre de Salut i la direcció del SAAS proposen fer uns grups de treball amb la presència dels treballa­dors d’El Cedre per decidir conjuntament les decisions que afectin el centre.

La direcció del SAAS obre un expedient informatiu per esbrinar què hi ha de cert en les acusacions dels treballadors. La coordinadora entrega una carta de des­càrrec.

tracking