Condicions de vida

Gallardo admet la desigualtat però matisa la pobresa

Gallardo afirma que el risc de misèria al Principat “és menor respecte als països membres de la Unió Europea”

Gallardo admet la desigualtat però matisa la pobresaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va afirmar que el risc de pobresa al Principat “és menor respecte a la mitjana dels països membres de la Unió Europea”. Així ho va destacar ahir durant la presentació de les dades de la primera enquesta de condicions de vida del 2018, que es va fer a 800 llars de tot el país, i confirma que la taxa de risc de pobresa al Principat, que se situa en el 12,8%, és sensiblement inferior a la dels països veïns, del 17%. El ministre va posar en relleu que les dades mostren “una situació on hi ha desigualtat, com en tota societat, que no té una igualtat perfecta”, però que des de l’executiu treballaran per seguir reduint la xifra. Quant a desigualtat, Andorra se situa per sobre de la resta de països, amb un valor del 33,6%, proper a Espanya, amb un 33,2%, però a certa distància de la mitjana de la UE, d’un 30,7%. “Està per sobre respecte a la mitjana europea perquè les classes benestants es troben en una situació més confortable que les mitjanes”, va remarcar Gallardo. I va puntualitzar que “desigualtat no vol dir el mateix que pobresa”, i que així ho confirma el fet que la taxa de pobresa és molt més baixa que la de l’entorn. Quant a les xifres publicades sobre la privació material severa, el director del departament d’Estadística, Joan Soler, va expressar que la proporció a Andorra també és inferior tant en comparació amb la UE com amb els països veïns, i que aquesta té més afectació en l’economia, com poder fer front a una despesa imprevista, que no en els béns de primera necessitat, com l’alimentació. Per contra, la proporció de llars amb un pes de les despeses d’habitatge d’acord amb els ingressos, amb un 14,5%, és més elevada que als països veïns, on Espanya es troba en un 8,9% i França en un 4,7%. Soler també va ressaltar que “les prestacions socials permeten reduir un 30% la pobresa”.

Mesures

El ministre va manifestar que des de l’executiu continuaran en la línia de decisions i mesures que han estat prenent fins al moment, i va lloar que en pocs mesos de mandat havien dut a terme diverses mesures, “com la congelació de l’IPC dels lloguers i la pujada del 3,2% del sou mínim, entre altres”. També va matisar que “el Govern no és aliè a la problemàtica social” i la intenció és “intentar gestionar i anticipar-se a aquelles situacions que puguin fer augmentar l’índex”. Malgrat les mesures que va defensar Gallardo, els sindicats consideren que no són suficients per resoldre els problemes que té Andorra. Per aquest motiu, han convocat una manifestació el 13 de desembre en defensa dels drets socials. En aquesta línia, el ministre va expressar que “respectarem la decisió i recollirem el missatge de la marxa si s’acaba produint”, i va puntualitzar que “el Govern fa un esforç i no deixa ningú sense ajuda”.

LA MARXA ANIRÀ DEL ROC BLANC A LA PLAÇA DE LA ROTONDA

Els sindicats van perfilant la gran mobilització que pretenen per al 13 de desembre, el darrer dia de la campanya electoral per a les comunals. Així doncs, segons ha pogut saber el Diari, el recorregut de la marxa sortirà des de la plaça del Roc Blanc i baixarà en comitiva fins a la plaça de la Rotonda. Una vegada pactat el trajecte, els promotors de la marxa estan intentant articular un manifest unitari que serveixi per reivindicar totes les necessitats econòmiques i totes les mancandes socials que es volen denunciar amb aquesta acció. Mentrestant, alguns sindicats es van sumant a la protesta. És el cas del Sipaag i així ho va confirmar el seu president, Lluís Anguita: “El que farem es comunicar-ho als nostres afiliats i considerem que s’hi ha d’anar. Hi donem suport al cent per cent.” En una línia similar es va manifestar el vicepresident de Podem Andorra, Joseba Imanol, que va considerar “prioritàries” les reivindicacions a fer. Fonts sindicals apunten que algun partit polític hi podria donar suport. Preguntat el Partit Socialdemòcrata, va manifestar que no havia decidit res.

tracking