Escapada de tres hores

Una cadena d'errors va facilitar la fugida del pres

El mur per on l’intern va arribar al sostre es va construir amb poca alçada i finestres per aïllar dels homes la biblioteca de les dones

Una cadena d'errors va facilitar la fugida del presFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mur per on va saltar el pres que va protagonitzar una espectacular fugida el 29 d’octubre passat no tenia suficient alçada i va ser construït amb l’única utilitat de separar els interns masculins de les femenines perquè les dones poguessin tenir una biblioteca sense presència d’homes. El mur no és gaire elevat, però és que a més té unes finestres i unes reixes que l’intern va aprofitar per arribar al sostre i aconseguir sortir de la presó, només unes tres hores de llibertat, fins que va ser localitzat i detingut per la policia.

El Govern va anunciar dilluns en un comunicat que s’ha obert expedient a tres agents. El vigilant del pati n’acumula dos, un per una falta greu i un per una falta molt greu. Els altres expedients s’han obert als dos treballadors que hi havia a la sala de comandament per una falta greu. Cap no ha sigut suspès de feina de forma cautelar, malgrat que el vigilant del pati podria estar fins a un any sense exercir o fins i tot ser suspès de forma permanent.

Malgrat l’obertura dels expedients per part del ministeri d’Interior per dilucidar si hi ha responsabilitats per part de tres funcionaris, fonts dels treballadors apunten que el presumpte error d’alguns funcionaris no és l’única causa de l’escapada, i que cal buscar responsabilitats en altres nivells del centre penitenciari. Segons les fonts, l’empleat que vigilava el pati per on es va escapar l’intern és el mateix encarregat de mirar dos espais més del centre. De manera que, possiblement, el pres es va poder escapar mentre el vigilant mirava una altra zona. Aquest fet s’hauria ajuntat amb altres irregularitats que van facilitar la primera fugida de la història de la presó de la Comella.

Alarmes en silenci

Entre els factors més importants hi ha el fet que el mur, a diferència dels exteriors, que tenen uns 10 metres d’alçada i són llisos i de formigó, va ser construït posteriorment per aïllar les dones amb finestres i lleixes. En dos segons l’intern es va alçar fins al sostre i, a més, les alarmes no van sonar. Treballadors de la presó recorden que hi ha una empresa que està contractada per garantir que tot està en condicions i que funciona correctament, però que a l’hora de la veritat les alarmes no van funcionar.

A més, el pati en qüestió disposa d’un monitor antic, encara analògic, que segons les fonts dificulta una bona vigilància. La mala visió i la col·locació de la càmera hauria provocat que el vigilant no veiés amb claredat la roba que l’intern va deixar a la porta i per uns segons confongués la roba amb el pres. Quan el treballador se’n va adonar i va descartar que el pres hagués anat al lavabo, va donar ell mateix l’alerta per comprovar què havia passat. El fet de no avisar a través d’un botó del qual disposen els agents penitenciaris en casos d’emergència seria un dels motius d’un dels expedients, malgrat que fonts de la presó argumenten que en un inici es desconeixia que es tractava d’una fugida.

Però hi ha altres punts que són anòmals. Més enllà de si el vigilant del pati i els dos treballadors de la sala de comandament es van distreure o no, es dona la circumstància que dels dos agents que estaven en aquesta sala un no pertanyia a aquesta especialitat i hi havia estat ubicat de manera provisional per fer un relleu i no deixar buida aquesta tasca essencial dins de la presó. És a dir, que un dels expedientats no tenia experiència ni veterania en aquest lloc. És per això que hi ha cert malestar entre el cos d’agents penitenciaris, que creuen que si s’han de depurar responsabilitats s’ha de fer de dalt a baix.

El pres que es va fugar el 29 d’octubre de la presó de la Comella, José Luis Tribaldo, va ser localitzat al costat del riu Valira, per la zona de Santa Coloma. En detectar-se la fugida, la policia va activar l’operació Gàbia per tal de poder localitzar-lo amb un operatiu que va desplegar més de 90 agents, gossos de pista i un helicòpter amb càmera de visió nocturna. El dispositiu Gàbia es va activar a les 17.13 hores en rebre l’alerta des del centre, on s’havia detectat l’absència del pres en el moment de tancar els patis, i va comportar el desplegament de controls per tota la xarxa viària i especial vigilància a les fronteres.

El reclús va ser localitzat pels volts de les vuit del vespre, quan dues agents van veure un home de característiques similars al pres als voltants del restaurant Viena. En acostar-se per identificar-lo, l’home va tornar a fugar-se i es va llançar al riu Valira, tot saltant des del pont. La recerca es va concretar en una zona delimitada per un gos de pista.

TRES OBERTURES D'EXPEDIENTS

El ministeri d’Interior ha incoat expedients sancionadors a tres treballadors del centre penitenciari per la fuga. A un dels carcellers se li ha obert un expedient greu i un altre de molt greu, mentre que als altres dos se’ls imputa una falta greu. Encara que no es detallen els motius, hi ha indicis que fan pensar que es va relaxar la vigilància al pati de la presó i al centre de coordinació, segons van indicar ahir fonts de l’executiu. Les mateixes fons van precisar que els expedients passen ara a mans de l’instructor, que haurà de dilucidar si hi ha proves determinants.

tracking