reportatge

Mig centenar de persones participen a la marxa d'Stop Violències

La Marxa per l’erradicació de la violència envers les dones convocada per Stop Violències reuneix mig centenar de persones a l’avinguda Carlemany. Les manifestants van exigir el fi de la “criminalització” de les feministes i millors serveis públics per atendre les víctimes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jo he avortat”, assegurava amb el megàfon a la mà i entre aplaudiments de les seves companyes una de les participants a la manifestació convocada amb motiu de la celebració del Dia internacional per l’erradicació de la violència envers les dones. Ahir al vespre, una processó de mig centenar de persones convocada pel col·lectiu feminista Stop Violències va recórrer l’avinguda Carlemany entonant càntics i ensenyant pancartes contra el patriarcat i les diferents violències i pressions que pateixen les dones al Principat i arreu del món. Així, durant aproximadament mitja hora els carrers del centre es van omplir de crits festius que anaven des de “som valentes, no tenim por” fins al “patriarcado me da patriarcadas”.

Tot per denunciar les diferents violències i pressions que pateixen les dones al Principat i arreu del món. Unes violències que, segons va relatar la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, en llegir el manifest de l’organització, van més enllà de la violència en l’àmbit de la parella. En aquest sentit, Cortés també va voler assenyalar les mancances que considera que té el sistema andorrà a l’hora d’atendre correctament les víctimes i va reclamar la creació de serveis específics per a l’atenció de les agressions sexuals, la reforma del sistema de pensions, la fi del termini mínim de separació abans de concedir-lo, així com la fi de la precarietat laboral de les dones, ja que assegura que les dones ocupen el “70% dels llocs de feina inestables i mal remunerats”.

En paral·lel, també es va demanar la fi de la violència obstètrica i la legalització l’avortament, assegurant que no seria necessària una modificació de la Constitució, sinó només un canvi legislatiu dels que es fan “cada dia”. En paral·lel, també es va exigir la descriminalització de les dones que decideixen interrompre voluntàriament el seu embaràs i celebrant que les companyes s’atreveixin a compartir les seves experiències. “No podem parlar de democràcia si els nostres drets els defineix la religió”, va afirmar Cortés en finalitzar la marxa.

Cortés també va denunciar la manca de dades públiques que impedeixen fer polítiques adequades. “No sabem si hi ha feminicidis, perquè no es recompten bé, com tampoc les dades sobre agressions sexuals”, va afirmar. Per aquesta raó també va reclamar la creació d’un equip d’igualtat especialitzat en la situació de cada parròquia, ja que en totes es produeixen situacions diferenciades.

Mig centenar de persones participen a la marxa d'Stop Violències

Mig centenar de persones participen a la marxa d'Stop Violències

tracking