Reportatge

Temporers i pisos pastera

La crisi de l’habitatge està obligant els temporers a compartir pisos molt petits i posar preu, fins i tot, a les places de sofà. El problema no són només els lloguers sinó les fiances i comissions de les immobiliàries, principal obstacle per quadrar els números.

Temporers i pisos pastera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu euros la nit per dormir a un sofà llit a Pas de la Casa. Ho anuncia una noia estrangera a través de Facebook que ha d’arribar al país a final de mes. L’apartament s’ha de compartir amb tres persones i el sofà també és per compartir. Aquest és un dels centenars d’exemples que ronden per les xarxes de temporers que busquen a la desesperada més companys de pis perquè els acabin de quadrar els números, ja que la crisi de l’habitatge està convertint els allotjaments per a temporers en verdaders pisos pastera arran de la impossibilitat de pagar-ne el preu amb el sou d’una o dues persones soles.

Buscar a distància

Una altra oferta. Un apartament de dues habitacions a Canillo per 1.050 euros. Té una llitera i un sofà. La persona que l’anunciava havia pactat compartir-lo amb una amiga i busca un tercer. El lloguer per cap era de 330 euros però, a més a més, els demanaven més de mil cinc-cents euros per poder entrar. El noi que buscava companys estava gestionant la situació des del seu país d’origen i, malgrat que no ha vingut mai al Principat, explicava que els seus coneguts li havien assegurat que aquestes alçades de la temporada no aconseguiria res millor. De fet, és bastant habitual que, sense conèixer el país ni haver-lo trepitjat mai, s’intenti trobar pis a Andorra, així que els consells dels temporers d’anys anteriors són fonamentals per als neòfits.

En canvi, n’hi ha que s’estableixen temporalment en hotels per tal de buscar un pis des d’aquí. És el cas d’una altra de les usuàries dels múltiples grups de Facebook existents, que divendres demanava una nova companya d’habitació, ja que la seva amiga havia decidit tornar al seu país. L’oferta només requeria compartir espai, ja que els llits eren individuals, i especificava que, tot i no tenir accés a una cuina, l’esmorzar està inclòs en el preu. En total, uns 22 euros per dia. En tots els casos, però, per més que l’oferta sigui molt precària o l’allotjament només estigui disponible durant uns dies, els comentaris a les publicacions s’acumulen, ja que hi ha temporers que planifiquen arribar a primers de desembre. Volen trobar pis, però també demanen que la immobiliària no els cobri excessives comisions. Els pisos ara mateix es lloguen en un moment, sobretot si estan en bones condicions, fins al punt que un apartament anunciat a les quatre de la tarda de dijous, divendres al matí ja estava llogat.

tracking