Inversió

Govern avalua crear la residència digital per captar inversió forana

La intenció és posar en funcionament un sistema per facilitar i agilitzar l’arribada d’inversió estrangera al país

Govern avalua crear la residència digital per captar inversió foranaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estudia la implantació de la residència digital per fomentar la implantació d’empreses estrangeres al Principat. La intenció és posar en funcionament una metodologia per facilitar i agilitzar l’arribada d’inversió estrangera al país a través de l’obtenció del permís de residència de forma telemàtica. Així ho va explicar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant la compareixença davant la comissió legislativa. “És un projecte que encara està en una fase inicial, atès que hi intervenen els ministeris d’economia i finances, ja que repercuteix en el tema tributari”, va assenyalar Rossell.

Des del ministeri d’Interior es vol fer una verificació prèvia per veure si efectivament aquelles persones o entitats que vulguin optar per obtenir aquest tipus de residència electrònica tinguin garantides les competències de seguretat i viabilitat. “Nosaltres passarem un primer filtre en l’àmbit de seguretat en les finances”, i per verificar si aquest model és aplicable a Andorra “tenim prevista una visita a Estònia”, un dels models en els quals es basaria, “per veure com els funciona el sistema i comprovar la viabilitat de la seva implantació al Principat i que comportaria”, va explicar el ministre. La proposta “és una bona idea”, perquè serien empreses i persones que se situarien fora d’Andorra. “Físicament no estarien ubicades al país, sinó que des del seu lloc d’origen poguessin obtenir aquesta residència sense haver de desplaçar-se”, va matisar Rossell. Estarien radicades aquí però de manera virtual, i es podrien beneficiar del sistema fiscal, i dels tipus impositius més baixos. Tal com va afirmar Rossell la residència electrònica aniria destinada a start-ups, i es deixaria de banda, de moment, les grans corporacions. Seria per a empreses que no necessitessin d’una ubicació fixa i física.

EVASIÓ D’IMPOSTOS

Es tracta d’un sistema que defugi del model off-shore lligat a paradisos fiscals. Recordant un altre cop el cas d’Estònia, el ministre recorda que és un estat membre de la Unió Europa que ho va tirar endavant i estava plenament encaixat amb les normatives comunitàries. En aquest sentit, des del Principat caldrà trobar la fórmula per encaixar-ho. Per aquest punt serà capital veure com acaben fructificant l’acord amb la UE i en quins termes s’acaben signant. El model andorrà, a banda de ser atractiu per tal que els inversors apostin per Andorra per fer les seves empreses amb aquest sistema, caldrà que no entronqui directament amb les normatives de la Unió Europea o que la seva legislació no sigui contrària a la OCDE.

Malgrat que la potestat de la legislació fiscal, tot i l’acord amb la Unió Europea, continuaria sent andorrana, i aquí rauria el punt que faria atractiva la residència digital, és imprescindible tenir en compte les normatives comunitàries per tal que les empreses no acabessin patint un gravamen fiscal o una doble imposició en creuar les fronteres. Una altra de les virtuts que tindria la residència digital seria l’augment dels ingressos per la via impositiva, ja fos directa o indirecta. La generació d’activitat econòmica acaba portant implícita una millora de la capacitat recaptatòria del govern, per més que s’apliquin tipus especials. És a dir, a més activitat, més recaptació i el que acaba sent un marge de maniobra més gran del Govern, en terreny econòmic, per dur a terme polítiques i millores en el conjunt del país.

Des de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, va exposar que aquest tipus de residència beneficiarà l’economia del país i incrementarà el PIB. “L’objectiu és arribar a tenir una e-administració i que s’agilitzin els processos, ja que ara mateix es necessiten 120 dies o més per poder formalitzar un negoci estranger al país.”

tracking