Sanitat

Agricultura defensa la higiene i les condicions de salut de la gossera

El director del departament manté que la mort de dues gosses es tractaria de casos aïllats

Agricultura defensa la higiene i les condicions de salut de la gosseraARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura manté que hi ha una clara voluntat de saber les causes de la mort de dues gosses per intoxicació la setmana passada a la gossera oficial del Principat, situada a Sant Julià de Lòria. Josep Maria Casals, director del departament, explica que en aquests moments no s’han detectat més casos i, per tant, es podria tractar d’una situació “aïllada”. També lamenta que s’hagi parlat d’unes males condicions higièniques a l’edifici on es troben els animals. En aquest sentit, explica que les normes de salut i d’higiene es compleixen i que “s’ha d’entendre que la gossera està ubicada fora del nucli urbà”, un fet que podria comportar l’aparició d’algunes espècies de rosegadors.

Els banders i el gos expert en la detecció de verins van dur a terme un rastrejament a l’interior de la gossera, com també als voltants on els voluntaris passegen els gossos, per detectar si hi havia algun tipus de substància contra plagues de rosegadors o altres. De totes maneres, els resultats no van ser positius, així que el departament d’Agricultura a hores d’ara descarta que les gosses haguessin pogut prendre substàncies tòxiques a l’interior de l’edifici o als voltants. A més, assegura que des del centre no s’utilitzen raticides en cap cas per a la desinfecció i que alguns rosegadors que han aparegut puntualment morts és perquè “la gossera es troba en un entorn de muntanya al costat d’un riu”, i en algunes ocasions “els gossos, per jugar, haurien pogut caçar o mossegar aquests animals”.

A hores d’ara, el departament hauria decidit fer “una petita parada” per estudiar i analitzar el cas i així poder “decidir cap a on hem de continuar buscant la resposta”, després que els banders i el gos “no hagin pogut trobar res que pugui encaminar-la”.

Pel que fa a les condicions higièniques i de salut del centre, Casals assegura que setmanalment, i per norma, el veterinari oficial fa una visita. “Podem dir que les necessitats del servei veterinari estan cobertes.” De fet, al·lega que en el moment en què es va detectar que les dues gosses no responien correctament “se les va derivar immediatament a un veterinari privat” que van determinar que els animals patien una anèmia aguda, una patologia causada per la ingesta d’algun element tòxic, que va acabar amb les seves vides, una l’endemà de detectar-li l’anèmia i l’altra al cap de tres dies.

Per coordinar com ha d’avançar la investigació, avui hi ha prevista una reunió entre Laika i Bomosa, entitats animalistes, i el departament d’Agricultura.

tracking