x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
temporada d'hivern

Allau d'argentins i xilens per la crisi

Els establiments comercials, de restauració i les empreses gestores de pistes segueixen rebent currículums diàriament
Temporers a l'entrada d'Immigració per obtenir la residència.

La inestabilitat a Sud-amèrica eleva l'interès per Andorra

Temporers a l'entrada d'Immigració per obtenir la residència.

ARXIU
Actualitzada 13/11/2019 a les 13:08
L’inici de la temporada d’hivern ha comportat l’arribada massiva de persones de nacionalitat argentina i xilena al Principat cercant feina per la situació econòmica als seus països. “Veig que en comparació amb la temporada anterior aquest any està arribant molta més gent al país, sobretot d’origen argentí i xilè”, va asse­nyalar Gustavo Íñigo, administrador de la pàgina de Facebook anomenada Argentinos en Andor­ra Info de 10 i propietari d’un establiment de restauració a la Massana. Els establiments comercials, de restauració i les gestores de pistes ara com ara segueixen rebent currículums diàriament. “Cada dia segueixen arribant sol·licituds per obtenir feina, aproximadament entre unes trenta o quaranta a la pàgina web, més les d’aquelles persones que venen directament a l’oficina cercant treball”, manifesta Inés Crespo, responsable de recursos humans de Saetde, la societat explotadora del domini de Pas de la Casa-Grau Roig de Grandvalira i de l’estació Ordino Arcalís.
Des d’Ensisa, gestora dels dominis de Soldeu-el Tarter de Grandvalira, Rosa Rubio va expressar que tot i tenir gran part de la plantilla coberta i haver aturat la recepció de currículums via presencial, “els interessats els segueixen enviant a la pàgina web i nosaltres fem la tria quan queda alguna vacant”. Respecte a l’estació de Pal Arinsal, Mònica Garcia, responsable de recursos humans de Vallnord, va afirmar que encara els queden aproximadament deu vacants per cobrir i “els currículums que ens arriben van destinats a cobrir les poques vacants que queden”. Per la seva banda, Íñigo va destacar que aquest fet té lloc perquè molta gent encara “no ha trobat feina”, i va posar com a exemple la situació que ha viscut els últims dies a l’establiment. “He rebut moltes sol·licituds, fins i tot després de publicar que la plaça estava coberta”.


Allotjament

L’altra gran problemàtica durant la temporada d’hivern és l’allotjament. “Ens trobem en una situació en què el 20% dels temporers que han arribat al país ja tenen on treballar però encara no on viure, i considero que l’habitatge és un dels temes puntals a tenir en compte aquesta temporada”, va indicar Íñigo. I va matisar que en comparació amb l’any passat també ha vist una millora, ja que “s’ha destravat un pèl el tema perquè sembla que hi ha més oferta”.
Tomas Mingeles, un temporer argentí que s’ha traslladat al Principat per cercar feina, va explicar que “tinc pis, però és una habitació compartida en un estudi molt petit i fins i tot tenim algú dormint al menjador”. “Estic buscant alguna cosa millor, però com que no vaig poder entrar a les ofertes de l’estació d’esquí ara ho tinc molt difícil”, va posar en relleu Diego Cordovero, un temporer que està ubicat en un estudi compartit a Incles i espera començar a treballar en breu per guanyar diners. “Estic acabant els papers d’Immigració per iniciar-me al món laboral i estalviar tot el que pugui, per aquest motiu també comparteixo apartament, perquè els preus són molt alts.” En una situació semblant es troba Romi Martínez, que està buscant allotjament i fins al moment s’ha ubicat en un hostal d’Escaldes-Engordany, però “no trobo res, i les immobiliàries ens volen cobrar tota la temporada per avançat, com si nosaltres vinguéssim amb 5.000 euros a Andorra quan venim a guanyar-nos la vida, i sembla que no ens posen cap mena de facilitat”, va lamentar l’argen­tina.

Quant a l’allotjament, les empreses gestores sostenen que ja quasi tenen la totalitat dels apartaments i hotels dels quals disposen de tot el bloc, i que les poques places que queden les destinaran a aquelles persones que es trobin en una situació més precària. “Tenim un total de 200 places i gran part ja les hem cobert amb personal, però com que hem hagut de fer molts canvis encara ens queda alguna habitació per ocupar i estem mirant aquella gent que ho pot necessitar més”, va dir Crespo. Tanmateix, Garcia va declarar que han aconseguit 100 places per als treballadors i que encara els en queda alguna de lliure, però “és una situació molt dinàmica, ja que en hores ho podríem tenir tot complet”.
Etiquetes
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts