Consell General

Pintat vol l'actuació del fiscal per l'avortament

Pintat demana que s’investiguin les declaracions per escatir si s’està passant per alt algun delicte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va demanar una intervenció d’ofici de la fiscalia amb referència a la polèmica sobre l’avortament, suscitada arran de les declaracions de la batlle Mingorance davant l’ONU. Pintat va fer aquesta petició ahir, durant la sessió del Consell General, en una pregunta relacionada amb l’informe que Andorra va presentar a l’ONU.

El cap de Govern, Xavier Espot, va mostrar certa perplexitat en escoltar la demanda i va voler treure ferro a les paraules de Canòlic Mingorance. Espot va dir que “va cometre un error i això és humà”, i ho va complementar dient que “no va parlar de persecució penal, sinó de si es pagaven aquests avortaments”. També va dir que quan l’ONU fes arribar el document es farien les consideracions oportunes per tal d’esmenar les declaracions de la batlle.

Per la seva part, la consellera del PS Judith Salazar va criticar que “el 2019 no es pugui avortar en els tres supòsits bàsics a Andor­ra”, i va afegir que el Copríncep episcopal “s’extralimita”. Espot va dir que “quan vostès eren al Govern no van fer el que demanen”, i Salazar va replicar: “Per això el cap de Govern ja no forma part del PS.” La consellera va afegir, amb referència al cap de Govern, que “vostè és un home i no sabrà mai què és estar embarassada. Per tant, li disculpo la ignorància”.

Espot va replicar: “És un comentari desafortunat. Els homes poden opinar sobre l’avortament.” A més, va afirmar que el servei d’acompanyament de les dones era una bona solució. Del Copríncep episcopal va dir que no vetava res, però que calia preservar el model institucional.

Polèmica amb el Cedre

Carine Montaner, consellera general de terceravia, va reclamar que s’investiguessin la quantitat de baixes laborals a El Cedre. Segons la seva opinió, “en termes generals de qualsevol empresa, quan hi ha moltes baixes es pot deure a una gran càrrega de treball o a un assetjament”, i va demanar al ministre Martínez Benazet que ho investigués. Montaner també va criticar la retallada de recursos que, segons li consta, s’estaven produint i va lamentar que el nou sistema d’atenció “sigui molt bonic sobre el paper” però que requeria més recursos. El ministre va defensar el nou model, basat en l’atenció a la persona, i va negar que hi hagués la retallada de recursos, afirmant que era precisament el contrari.

En el mateix sentit, Joan Carles Camp va afirmar que la problemàtica d’El Cedre només era la punta de l’iceberg de tots els problemes que hi havia en aquest camp. Al que el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va respondre que “no s’ha de ser tan alarmista”, i va dir que s’estava fent un estudi entre les persones dependents i els majors de 80 anys, per tenir una diagnosi clara de les necessitats en aquests camps.

Per la seva part, el conseller Joaquim Miró, del PS, va preguntar sobre l’AREB i la manca d’informació que segons el seu grup hi havia entorn a les accions de l’ens públic amb la gestió de BPA. Jover va defensa les actuacions fetes “pel risc en tota la plaça financera”, i va dir que no es negava cap informació. En un comunicat posterior, el PS va afirmar que si no rebien la informació estudiarien anar al Constitucional.

ALTRES TEMES

El cap de Govern va demanar disculpes a l’inici de la sessió per si algú s’havia sentit ofès per les seves declaracions entorn a la vàlua dels candidats de les eleccions comunals.

Els beneficis de FEDA i Andorra Telecom continua­ran servint per finançar els dèficits pressupostaris de l’executiu. Està previst desviar cap a Govern el 100% de la telefònica i el 30% de l’elèctrica

La ministra Pallarès va afirmar que no tenia el calendari tancat sobre la modificació i el desenvolupament del reglat de la Llei de Funció Pública, i va acusar López d’electoralista.

Les tarifes de les parapúbliques no es modificaran, segons va explicar el minis­tre Jover, i va afirmar que només hi havia una família que s’hagués acollit al bo social de FEDA.

El conveni amb la Cambra de Comerç i els estudis relatius per l’aeroport dins d’Andorra no tenen cap tipus de cost per al Govern.

DOS NOUS CONSELLERS PRENEN POSSESSIÓ

Abans de la sessió del Consell General, dos nous consellers van prendre possessió del càrrec. Es tractà de Carles Sànchez, que substituirà la candidata per Escaldes-Engordany pel PS Rosa Gili, i Oliver Alís, que entra a terceravia en lloc del cap de llista d’UL Josep Majoral.

Pintat vol l'actuació del fiscal per l'avortament

tracking