pressupostos de l'estat

El Govern es quedarà amb quatre milions de MásMóvil

N’ha pressupostat 4 milions tot i que l’executiu Martí va decidir no fer servir els 24 guanyats amb la venda de l’operadora espanyola el 2017

El Govern es quedarà amb quatre milions de MásMóvilARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern tornarà a fer ús de la totalitat dels beneficis d’Andorra Telecom l’any que ve i fins com a mínim el 2023 per intentar quadrar els números dels pressupostos de l’Estat, evitant d’aquesta manera que es dispari el dèficit i poder complir la regla d’or. A més, l’any que ve té previst fer ús de part dels beneficis que l’operadora va aconseguir el 2017 amb la venda de la companyia espanyola MásMóvil, de la qual Andorra Telecom tenia una important part de les accions.

L’executiu Martí va decidir no utilitzar cap dels 24 milions d’euros de beneficis extraordinaris fruit de la venda de la participació d’Andorra Telecom a l’operadora espanyola ni a l’exercici 2018 ni al següent. El Govern Espot agafarà el 2020 quatre d’aquests 24 milions, que aniran destinats “a accelerar la transformació digital de l’administració general i, com a conseqüència, de tot el país”.

Així s’indica en el document relatiu al marc pressupostari de l’administració de l’Estat per al 2020-2023, que ahir va ser admès a tràmit per Sindicatura i publicat al Butlletí del Consell General.

Explicació del ministre Jover

El ministre de Finances, Eric Jover, preguntat per aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al consell de ministres, va dir que aquest any s’ha volgut destinar una part dels dividends d’Andorra Telecom a un element finalista associat amb la pròpia naturalesa de l’operadora.

“Necessitem que l’administració i el país en general facin un pas endavant a nivell de transformació digital, que puguem generar noves oportunitats i que puguem respondre de manera més diligent als ciutadans i empresaris. I si volem fer un salt qualitatiu tan sols es pot fer a partir d’uns recursos necessaris perquè aquest salt qualitatiu es noti i que sigui a curt termini”, va dir Jover per justificar que en el pressupost del 2020 s’hagi inclòs una partida provinent dels dividends d’Andor­ra Telecom destinada a accelerar el procés de transformació digital de l’administració.

A banda d’aquests diners, l’executiu té previst fer ús del total del dividend d’Andorra Telecom fins que acabi la legislatura i també del 30% del benefici de FEDA, operadora i parapública de les quals és el cent per cent propietari. “És un element que no és nou, la distribució de dividends en cap moment posa en risc la situació financera d’aquestes empreses que ens doten d’aquests dividends després de decidir totes les polítiques d’inversió que necessiten”, va justificar el ministre. Va insistir que en cap cas la política de distribució de dividends “ve a tallar, moderar o fer disminuir les inversions necessàries per poder donar un bon servei en aquestes institucions”, i va assegurar que “la salut d’aquestes dues empreses està completament garantida amb fons de reserva molt importants”.

La previsió d’ingressos que marca el document és creixent entre el 2020 i el 2023 (446,5, 453,7, 461,3 i 468,9 milions, respectivament) i els diners que es preveu utilitzar dels beneficis de les dues companyies són 35,2 l’any que ve i 32,2 en cadascun dels tres exercicis següents. Es preveu un creixement any rere any dels ingressos per impostos directes i indirectes.

Menys ingressos el 2019

El document també fa una previsió de la liquidació del pressupost en curs. S’ingressaran menys diners dels previstos: 432,5 milions, pels 444,7 pressupostats. El responsable, els impostos indirectes, dels quals no s’aconseguirà recaptar els diners previstos. Tenint en compte que les despeses seran de 449,5 milions, el pressupost del 2019 es liquidarà amb un dèficit de caixa de 16,9 milions. L’executiu, en els darrers pressupostos realitzats per Jordi Cinca, havia previst tenir un dèficit de caixa de 13,1 milions i tancar el pressupost amb un petit benefici. La previsió del Govern és que el dèficit de caixa s’enfili als 23,9 milions el 2020. Una xifra que s’aniria reduint fins als 19,1 milions l’any 2023.

Quant a les despeses, destaca l’increment que hi haurà en el capítol de personal en els quatre anys del Govern Espot. Està previst dedicar 123,1 milions per pagar els funcionaris l’any que ve, una xifra que anirà creixent fins als 132,1 milions l’any 2023. El 2019 es liquidarà amb 118,9 milions dedicats a despeses de personal.

D’altra banda, el marc pressupostari preveu reduir el dèficit de l’Estat, que passarà dels 984,4 milions previstos per al 2020 als 962,7 el 2023. Cada any, fins al 2023, l’Estat s’endeutarà en 15 milions per despeses del cas BPA.

tracking