Seguretat

Auditoria externa sobre la seguretat de la presó

El Govern demanarà un altre estudi quan finalitzi el de caire intern que estarà llest properament

Auditoria externa sobre la seguretat de la presóFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va manifestar ahir que el Govern demanarà una auditoria externa per esclarir els aspectes referents al cas del pres que es va fugar del centre penitenciari de la Comella fa tot just una setmana. D’aquesta manera, aquest estudi s’afegirà a la investigació interna que ja s’està efectuant per tractar de dirimir responsabilitats, en cas que existeixin, i que, segons Rossell, estarà enllestida properament. “Volem mirar de fer una auditoria externa, en relació amb aquest cas, i ara hem de buscar les persones que ho puguin fer”, va explicar el titular de Justícia i Interior, que va manifestar que aquest segon estudi extern permetrà conèixer “què és el que va fallar, si va fallar alguna cosa, i què és el que es pot millorar”. “Entenem que si hi ha hagut alguna qüestió que s’hagi pogut produir i que no sabem a hores d’ara, que ens diguin com es pot millorar i si es pot solucionar”, va insistir Rossell, que va assenyalar que la raó de fer l’auditoria externa va en aquest sentit. El ministre va manifestar que aquest segon estudi es durà a terme un cop finalitzada l’auditoria interna, un document que el ministre espera que estigui llest durant aquesta setmana.

Rossell va expressar que, amb l’auditoria interna, s’està tractant de donar una explicació a la fuga del pres del centre penitenciari. “És un tema que encara s’està investigant, s’està mirant de buscar quins són els elements que hi ha hagut a fi i efecte de tenir tots els elements sobre la taula per poder prendre una decisió”, va considerar Rossell. Així, el ministre es va comprometre a explicar “fil per randa” què és el que va passar dimarts passat a la Comella. “El que no podem fer és explicar coses de la investigació que en realitat serien objecte d’un expedient i vulneraríem els drets d’aquestes persones”, va explicar el titular de Justícia i Interior, que va recordar que és un procés que “requereix cert temps”. “Si hi ha responsabilitats s’han d’obrir expedients disciplinaris i aquests expedients s’han de tramitar, nomenar l’instructor, verificar que després hi hagi tots els elements i prendre una decisió”, va manifestar el ministre.

El pres que va protagonitzar la fuga del centre penitenciari es va enfrontar a un judici ràpid dijous passat i va passar d’estar en llibertat provisional a tenir una condemna ferma, motiu pel qual no va tornar al mòdul del qual es va escapar. L’home, espanyol de 41 anys, té un llarg historial delictiu i va protagonitzar diferents episodis de rebel·lió dins del centre penitenciari. Un d’ells, el darrer abans d’escapar-se de la Comella, va ser la vaga de fam que va protagonitzar fa unes setmanes, conjuntament amb altres presos, per reclamar millores al centre, com ara més temps lliure fora de les cel·les, més varietat en l’alimentació i més minuts de trucades telefòniques, una demanda, l’última, acceptada per la direcció.

DETINGUTS DOS HOMES PER CONTRABAN

La policia va detenir dimarts passat dos homes no residents, de 23 i 49 anys, per presumpte contraban de tabac. Els agents del cos de policia i del cos de la duana andorrana van efectuar vigilàncies conjuntes a quatre persones i dos turismes, ja que aquests actuaven com a banda organitzada i adquirien gran quantitat de tabac en diversos establiments de la capital. Posteriorment l’introduïen al maleter d’un dels turismes. Els dos detinguts, que ocupaven un dels dos vehicles vigilats, van ser controlats mentre que els altres dos ocupants del segon vehicle es van fer escàpols posant en perill la seguretat viària en diverses ocasions. Finalment, els agents de la policia no els van poder localitzar. Els dos controlats van ser detinguts com a presumptes autors de dels delictes contra l’ordre socioeconòmic i contra l’ordre públic. Durant la setmana passada també es va detenir cinc persones més, relacionades amb delictes de maltractament en l’àmbit domèstic en tres casos diferents. La policia també va detenir una dona resident de 33 anys que va donar positiu en el control d’alcoholèmia que se li va fer, amb una taxa de 2,36 grams per litre de sang.

tracking