Afers socials

El centre per a menors sota control de l'Estat tindrà 12 pisos tutelats

L’espai, que ocuparà l’edifici del Solà d’Enclar, comptarà amb 14 habitacions per a joves entre 12 i 18 anys i amb 12 apartaments per usuaris sense requeriments especials

El centre per a menors sota control de l'Estat tindrà 12 pisos tutelats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre residencial d’educació intensiva que està previst construir a l’edifici que ocupava la residència Solà d’Enclar també comptarà amb pisos tutelats destinats a usuaris sense requeriments especials. Concretament, els pisos estaran ubicats a la planta segona i tercera de l’edifici. N’hi haurà dotze, sis per planta, i comptaran en total amb vint-i-sis habitacions. Així s’assenyala en el projecte de construcció d’un centre que en aquest moment es troba en procés de licitació dels treballs de condicionament de l’edifici. Aquest concurs, que es tanca el 21 de novembre, no contempla la construcció dels apartaments tutelats que es deixen per a una segona fase. De la planta segona i tercera de l’antiga residència del Solà d’Enclar només s’executarà en aquesta primera fase la totalitat de la façana amb les noves finestres, la previsió d’espai per al pas de les instal·lacions i la futura connexió dels desguassos que aniran en aquestes plantes i que quedaran ocults sobre els falsos sostres de les habitacions de planta primera.

El que sí que es realitzarà en la primera fase de les obres és el condicionament de la primera planta, on es distribuiran les habitacions dels usuaris del centre residencial, catorze, amb un espai de control propi i unes habitacions per al descans del personal de control. Totes les habitacions tindran la mateixa configuració i proporció espacial a excepció de les quatre dels extrems, que seran dobles i adaptades, en cas necessari, per a usuaris amb necessitats espacials. Les portes de les habitacions disposaran de control d’accés únicament des de l’exterior.

Sense manteniment i vandalisme

Al projecte es recorda que l’edifici fa aproximadament uns tres anys que no està en ús i que malgrat que està tancat es comencen a notar els primers símptomes de manca de manteniment i vandalisme. Els problemes més greus que es detecten a nivell ocular són les filtracions d’aigua provinents de la coberta i aquestes poden poden haver malmès l’estructura i de manera parcial també el forjat de biguetes de formigó corresponent al sostre de la planta tercera.

Tot i això, els redactors del projecte consideren que que aquestes afectacions són puntuals i reparables a manca d’una inspecció més detallada i acurada un cop s’hagin fet els enderrocs necessaris per poder-ho comprovar de manera més fidedigna.

La reforma a realitzar ha de servir per destinar una part de l’edifici a centre residencial per a joves que presenten trastorns de conducta diagnosticats i que requereixen un abordatge socioeducatiu i terapèutic. Part de la teràpia està prevista de realitzar amb el treball en un hort o amb animals i és per això que es va demanar als redactors del projecte que les feixes de terreny adjacent a l’edifici es poguessin utilitzar com a lloc de lleure i hort amb el seu perímetre protegit per evitar fugues.

Però després dels resultats de l’estudi del risc residual actual a l’edifici, es va descartar la utilització de la part del jardí afectada pel risc de caiguda de blocs. Així doncs, únicament s’utilitzarà la part del jardí que queda davant de la residència i que queda protegida pel mateix edifici com a lloc de lleure. Vist que l’espai de lleure es veu reduït, el projecte s’ha modificat perquè hi hagi una terrassa a la quarta planta de l’edifici.

Usuaris del centre residencial

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) està pensat per a persones menors d’edat, compreses entre els 12 i els 18 anys, que estaran sota la tutela de l’Administració per situacions i conductes diverses. Aquests joves sovint poden estar rebent un tractament educatiu, social i terapèutic per poder garantir la seva reinserció social. En casos, la seva conducta pot ser disruptiva degut a situacions que poden haver viscut de manera que poden arribar a autolesionar-se, llançar objectes i situacions de moments àlgids en els quals és difícil que el menor es controli. Així doncs, s’indica en el projecte, tot el disseny del CREI haurà d’adaptar-se als requeriments d’aquest tipus d’usuari.

Els residents disposaran d’un horari molt pautat i les activitats majoritàriament es realitzaran en grup tot i que també hi ha activitats personalitzades i temps individual. El centre facilitarà l’educació i el seguiment terapèutic dins el mateix edifici. Als matins es faran tallers o formacions i a les tardes, teràpies grupals i individuals. S’haurà de disposar de zones exteriors per poder fer-hi un hort i tenir-hi animals. Els residents estaran controlats i gran part del temps acompanyats pel personal.

tracking