Justícia

El pres fugat està a la presó amb una condemna ferma

Dijous es va enfrontar al procediment de judici ràpid i després va ser ingressat de nou al centre penitenciari

El pres fugat està a la presó amb una condemna fermaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Luis Tribaldo, el pres que va protagonitzar dimarts passat una fuga de pel·lícula de la presó, no gaudirà dels mateixos avantatges a partir d’ara. Per començar canvia la seva situació legal. Dijous a la tarda es va enfrontar a un judici ràpid i la seva condició deixa de ser de llibertat provisional per passar a ser de condemna ferma. L’evasió li costarà car, està de nou internat a la Comella amb una sentència ferma, i ja es pot oblidar de tornar a ocupar el mòdul del qual es va escapar, de manera premeditada, perquè ho tenia tot planejat per intentar una fuga que va tenir èxit però que va acabar amb la seva captura hores després, prop del riu Valira, al costat del Viena de Santa Coloma.

L’home, espanyol de 41 anys, té un llarg historial delictiu, i a la presó andorrana els carcellers ja estaven farts de la seva actitud i, sobretot, d’haver de tractar amb una persona que pateix un transtorn mental per al qual els funcionaris no tenen la formació necessària. És un dels problemes crònics del país, que no disposa d’un lloc adequat per a aquests tipus de presoners que necessiten més un centre psiquiàtric que una presó, una situació que ja va quedar clara amb Martí Cots, l’anomenat Rambo de la Cerdanya.

Tribaldo, que va anar a parar a la presó pel robatori d’un restaurant al juny passat, n’ha fet de totes a la Comella. Es va empassar una pila i es va fer un gran tall a la mà que li va produir una pèrdua de sang important, conscient que té una malaltia contagiosa molt temuda. El darrer episodi de rebel·lia el va protagonitzar amb altres presos del centre, que van fer una vaga de fam per reclamar certes millores, com més varietat en l'alimentació, més minuts de trucades telefòniques i més temps fora de les cel·les. Una vegada va acabar la protesta la direcció del centre va decidir aceptar la petició d'ampliar el període de trucades telefòniques en 15 minuts dividits en les tres converses que poden mantenir per setmana. El canvi suposa que els interns de la presó poden ara fer tres trucades setmanals de 20 minuts, una hora en total, davant dels 45 minuts que tenien.

Protesta

Tribaldo va ser un dels caps de la protesta dels presos, segons fonts dels treballadors de la Comella, que expressen el malestar per haver de responsabilitzar-se de persones que han comès algun delicte però que tenen un problema mental i, per tant, han de tenir un tracte diferenciat i acostumen a comportar més problemes dels habituals.

En el cas de Tribaldo, els metges no havien autoritzat el seu aïllmanent perquè es podia autolesionar i pateix una malatia greu que es pot contagiar. Aquesta excepcionalitat li va permetre passar hores sol en l’habitacle del qual es va escapar i on va tenir molt de temps per pensar en la manera de fer-ho.

tracking