Eleccions comunals

Quatre llistes a quatre parròquies i una a la Massana

Quatre candidatures es disputaran els consolats a Escaldes, Encamp, Ordino i Sant Julià

Quatre candidatures a quatre parròquies i una a la Massana

Creat:

Actualitzat:

La nit amenaçava de ser llarga. Demòcrates i Liberals van validar ahir al vespre, en sengles congressos, les llistes per a les comunals, però en quedava una de pendent: la laurediana. Què succeirà amb la plataforma integrada pels dos partits, Desperta Laurèdia, i Progressistes-SDP era a la nit encara una incògnita. El que sí que ja estava clar és que no comptaria amb la presència del PS. La qual cosa apuntava a quatre llistes a Sant Julià, inclosa la de qui aspira a revalidar consolat, Josep Miquel Vila. Fonts del seu entorn asseguraven que ja tenia candidatura tancada. Però Sant Julià no serà l’única parròquia amb quatre llistes. També és el nombre que hi haurà a Encamp, a Escaldes i a Ordino. Tot depenia que finalment terceravia pogués completar candidatura a totes. Les més dubtoses, Escaldes i Ordino. A la capital seran tres els rivals a batre’s. A Canillo hi haurà llista opositora als Demòcrates. I, finalment, Ciutadans Compromesos, amb DA i Liberals, pot acabar sent l’única llista electoral de la parròquia. Els opositors no havien aconseguit els suports necessaris per concórrer.

Demòcrates

Buscar simpaties amb els altres partits, pactar i arribar a acords per millorar la parròquia. Aquesta va ser la línia que va mantenir el congrés de Demòcrates per validar les llistes de les sis parròquies, que, a falta de poc més de 12 hores per a la data límit, estaven tancades.

“Estarem presents a totes les parròquies, en alguns casos encapçalant llistes, en altres ajudant en projectes externs”, va explicar el secretari general del partit, Jaume Serra. Però, tot i tenir la representació tancada a gairebé tots els territoris del país, l’absència d’acord formal a Sant Julià va ser un dels temes cabdals del discurs que Serra va proposar a la formació taronja: “Com a les últimes eleccions, Sant Julià està anant tard, però ja vam fer un gran acord a última hora i aquesta vegada sembla que va pel mateix camí”, va dir.

Les eleccions comunals segueixen camins diferents de les general, i és que els pactes no es fan amb partits, sinó amb personalitats, aquesta va ser la manera amb la qual Serra va voler explicar la disparitat arreu del país. “Des del primer dia hem dit que les eleccions comunals són diferents i que els comitès parroquials serien qui decidirien”, va dir el Secretari general, que va valorar la feina feta per cada equip: “Cada cas té els seus condicionants, però tots els comitès han vetllat per fer equips cohesionats. Hi ha llocs on s’ha pensat que l’equip ja és prou cohesionat amb la gent i hi ha altres casos que no”. La “cohesió” va ser, doncs, el requisit que va donar a entendre Serra per fer pactes que “puguin guanyar eleccions”. Del mateix fil va estirar el cap de Govern, Xavier Espot, que va valorar molt positivament la política de pactes perquè “no hem aspirat mai a representar només una part de la societat, sinó tot el país”.

L'ALTERNATIVA ELECTORAL A CIUTADANS COMPROMESOS S'ESVAEIX

La llista que, a priori, havia de plantar cara a Ciutadans Compromesos a la Massana va ser dubte d’última hora ahir a la nit. La setmana passada es feia ressò una possible alternativa a la parròquia massanenca encapçalada per Robert Albós, Amadeu Rossell, Olga Gelabert i Josep Garrallà, però la dificultat de trobar acords i de tancar la llista de candidats va fer que la plataforma premés el fre i es replantegés la candidatura. La conseqüència és que la de Ciutadans Compromesos, amb DA, Liberals i independents serà la única i, per tant, que Olga Molné és virtualment cònsol major. D’altra banda, Canillo obrirà una nova etapa a les comunals, i és que l’alternativa encapçalada per Albert Torres Babot i Dolors Cabot va aconseguir els suports necessaris a última hora i es presentaran com a número u i dos el pròxim mes de desembre. D’aquesta manera, el nou candidat taronja, Francesc Camp, i el seu número dos, Marc Casal, no tindran un panorama tan tranquil com el que va tenir Josep Mandicó i hauran d’afrontar unes eleccions amb competència, després de vuit anys sent llista única.

tracking