Benazet admet que sobren fisioterapeutes i odontòlegs

L’entrada de professionals sanitaris anirà en funció de les necessitats

Salut sosté que hi ha un excés d'odontòlegs i fisioterapeutes exercint al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va exposar el decret, aprovat ahir, que ha de regular a partir d’ara les acreditacions de professionals sanitaris que puguin signar conveni amb la CASS. El titular de la cartera de Salut va ser taxatiu respecte a les ràtios de fisioteràpia i odontologia en afirmar que “segurament en sobren”.

Martínez Benazet va exposar que “s’ha crescut d’una manera anàrquica i no seguint les necessitats del país; sense cap tipus de control. També va reconèixer que “ara hem tancat l’aixeta i a partir d’aquest moment en regularem el pas”, en clara referència a l’entrada de nous professionals.

Qüestionat per les dades, Benazet va dir que “estem el vint per cent per sobre” de la ràtio més alta d’Europa. Cal recordar que en els darrers deu anys s’ha passat de 37 fisioterapeutes acreditats a 157 a dia d’avui. En una situació similar es troben els odontòlegs, que han passat de 48 a 78 en només deu anys. Ambdues especialitats tenen ràtios per sobre de les necessitats reals del país. Menció a part és el cas dels metges. Tot i haver-hi un augment dels professionals, passant dels 99 del 2008 als 168 actuals, el ministre va dir que “la plantilla està ajustada al nombre, però no així les especialitats”, admetent que no totes tenen tot el personal necessari.

Respecte a com tornar a les ràtios òptimes, Benazet va dir que es faria “limitant la incorporació de professionals, per edat (no cobrint jubilacions) i amb les reacreditacions”. Recordant així que tothom que estigui acreditat caldrà que renovi la seva acreditació cada quatre anys, sobre la base de criteris de formació continuada i qualitat assistencial.

Acreditacions excepcionals

El ministre de Salut, però, no va tancar la porta a totes les acreditacions. Va parlar de dos supòsits excepcionals en què sí que s’acreditaria nou personal: per necessitats d’aquella especialitat del país o per vinculació.

Així doncs, els professionals sanitaris amb la nacionalitat andor­rana o bé que hagin residit o exercit la professió al Principat un mínim de set anys la podran sol·licitar. També va marcar un segon requisit i és que caldrà que hagin exercit la seva especialitat en dos dels darrers cinc anys. Sobre el nou director de la CASS, va dir que no s’havia decidit.

tracking