reportatge

'Rambo' és un destorb

La fiscalia acusa Martí Cots dels delictes de blanqueig, accés il·lícit a casa habitada i furt en grau de temptativa. Demana quatre anys de presó intercanviables per l’expulsió del país, ja que pateix esquizofrènia i el Principat no disposa de cap espai adequat per allotjar-lo.

'Rambo' és un destorbARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desafiant. Així és com es va mostrar Martí Cots durant la vista que ha de determinar si és culpable. A Andorra, al conegut com el Rambo de la Cerdanya se li imputen els delictes de blanqueig, accés il·lícit a casa habitada i furt en grau de temptativa, unes faltes que, si és condemnat, se sumarien al llarg historial delictiu que acumula a l’Estat espanyol, el qual inclou diversos atracaments, enfrontaments amb la policia i diverses fugues, de les quals la més sonada va ser la fugida des de Catalunya fins a França muntat en un tractor. A més, actualment Espanya el reclama per un robatori a l’Hotel Alp de la Masella la matinada del 22 de desembre del 2018 , en el qual va sostraure més de 17.000 euros, un dia abans de la seva detenció al Principat, el 23 de desembre, en un hotel de la parròquia d’Encamp.

Per tot això la fiscalia reclama que ingressi a presó per un període de quatre anys o pagui una multa de 30.000 euros i sigui expulsat del país. Amb tot, malgrat que Cots sigui condemnat –la fiscalia demana quatre anys de presó–, el país no disposa dels equipaments necessaris per atendre’l, ja que pateix esquizofrènia paranoide amb trets antisocials. Així ho va destacar el psiquiatre de la presó, que va destacar els esforços fets durant l’any que ha estat empresonat, per adaptar els protocols de la Comella a algú amb les seves necessitats.

Manté la seva innocència

Segons les informacions de les quals es disposa, Cots va entrar al país durant la segona meitat de desembre. El dia 20 es va acostar a una finca d’Auvinyà on va demanar feina i va preguntar on podia comprar un rifle. La seva aparença peculiar va alertar el treballador de la casa, que després que el dia 23 forcessin l’entrada en una altra finca pròxima va decidir advertir la policia.

Amb tot, la defensa i el mateix Cots, que no va dubtar a tallar els testimonis per acusar-los de mentiders o per negar la seva versió, mantenen la innocència de l’acusat respecte als delictes que se li imputen a Andorra. De fet, durant la seva declaració, en la qual només va contestar a les preguntes del seu advocat i que va fer en una posició de suficiència, amb les cames obertes i els braços encreuats cap al tribunal, Cots va asseverar que “tinc dret a confessar-me no culpable perquè a Andorra no he fet res”. En aquest sentit, l’advocat defensor va mantenir que no hi ha prou proves que incriminin el seu client, ja que no es va trobar cap indici que l’assenyali directament.

La defensa també va mantenir la mateixa posició pel que a fa l’acusació de blanqueig. La fiscalia considera que les armes, adquirides a Andorra, van ser comprades amb diners provinents de furts comesos a Catalunya, fet que nega la defensa, ja que el van detenir amb quasi la totalitat dels diners robats a la Masella, aproximadament 17.000 euros en efectiu, i la compra d’armes va ser molt més gran, de 1.200 euros. Es per això que reclamen la seva absolució amb la imposició d’un any d’internament en un centre psiquiàtric, intercanviable per 10 anys d’expulsió. En cas que sigui condemnat per algun delicte, exigeixen que es consideri la seva malaltia com a atenuant.

CRONOLOGIA

Martí Cots escapa el 7 de desembre del 2018 del centre psiquiàtric on estava reclòs per ordre del jutge.

El 18 de desembre accedeix per primera vegada a una armeria d’Andorra, on tornarà tres cops més. Durant les seves visites fa compres que superen els 1.200 euros, incloent-hi un rifle, munició i una pistola de fogueig.

Demana feina a una finca d’Auvinyà el 20 de desembre. El seu aspecte peculiar crida l’atenció al treballador amb qui parla, que en saber que han entrat en una casa de la zona el denuncia a la policia.

El detenen en un hotel d’Encamp amb les armes adquirides amb un DNI fals a Andorra. Cots col·labora amb els agents i els ensenya on havia muntat un campament i on tenia el cotxe aparcat, un Mitsubishi robat.

Després d’un any a la Comella, ahir va ser jutjat pel Tribunal de Corts. Durant la vista Cots va insistir en la seva innocència, va reclamar ser alliberat a la frontera frandoandorrana i que li siguin retornats els objectes personals amb els quals va ingressar a presó: un passamuntanyes, un rellotge i el telèfon.

Cots haurà d’esperar fins al 19 de novembre per escoltar el veredicte. Després s’haurà de decidir la seva extradició a Espanya, ja que el jutjat de Puigcerdà el reclama pel robatori a l’hotel de la Masella i a una casa de d’Aravell.

tracking