Afectació del temporal

Vigilància especial a la Portalada per por a una esllavissada

Bombers i policia controlen la zona on hi va haver l’esllavissada l’agost passat després de l’alerta taronja per precipitacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior va decidir reforçar des d’ahir al matí, i de manera preventiva, la vigilància a la zona de la Portalada, a la CG-1, on el 10 d’agost passat es va produir una esllavissada d’importants dimensions, després que el servei de Meteorologia advertís de previsió de fortes pluges les pròximes hores. Tot i que la màxima alerta era en el transcurs de la matinada passada, la policia i els bombers es mantindran en vigilància almenys al llarg de la jornada d’avui.

Després de l’esllavissada el Govern va decidir instaurar punts de vigilància per controlar el ter­reny quant a possibles moviments, tot i que, fins a dia d’avui, s’havien efectuat durant el dia, no de nit. De totes maneres, segons explica Cristian Pons, director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, s’han hagut d’aplicar aquestes mesures, ja que “en trobar-nos en situació d’avís taronja significa que la pluja i el vent podrien accelerar el procés perquè es produeixin moviments en el terreny”. Aquestes mesures, però, tenen previst que no es perllonguin, sinó que només durin el temps que hi hagi la mateixa previsió meteorològica d’alerta.

Les accions

Tot i que tant des de l’executiu com des de Protecció Civil es preveu que en cas que hi hagi despreniments no arribaran a la car­retera gràcies als elements de protecció instal·lats a la zona, s’ha acordat destinar-hi, en aquesta ocasió, dos efectius dels bombers i dos de la policia per controlar el pas dels vehicles. En el cas dels bombers, segons explica Jordi Farré, director adjunt, els efectius fan torns les hores de vigilància i la seva tasca, bàsicament, consisteix a controlar els moviments que hi ha en el ter­reny i considerar-ne la magnitud per tal de poder avisar els especialistes o inclús “tallar la carretera en moments puntuals si és necessari”. També es fa l’acompanyament dels geòlegs que fan el seguiment de la zona. “Deixarem de fer la vigilància durant les 24 hores quan Protecció Civil valori la situació i consideri que es pot tornar a la vigilància només de dia o si hi ha d’haver algun tipus de modificació en el pla preventiu”.

Però aquesta no és l’única mesura preventiva que el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, en contacte amb Ordenament Territorial i els tècnics i geòlegs que fan el seguiment de la zona, ha decidit implementar. En aquest cas, mentre duri l’avís taronja per fortes precipitacions o vent. També inclouen que l’aparcament de davant del Punt de Trobada no es pugui utilitzar mentre duri l’episodi, una qüestió que ja es va notificar a la propietat.

No obstant això, el centre comercial pot obrir amb tota normalitat utilitzant la zona d’aparcament interior. En aquest cas, des del centre comercial, tot i que no van voler fer declaracions oficials, van explicar que aquestes mesures preventives les entenen perfectament i que els clients poden utilitzar l’aparcament tancat del qual disposen. Així, asseguren que aquest tancament de l’aparcament exterior no suposarà una disminució dels clients ni cap mena d’inconvenient per al correcte funcionament del Punt de Trobada. Segons el director de Protecció Civil, ahir es va fer la retirada dels vehicles que aparquen de forma habitual en aquella zona, podent aparcar a l’interior del centre comercial. “Això no vol dir que en cas que hi hagi algun moviment o un despreniment, les roques poguessin arribar fins a l’aparcament, ja que la zona està controlada, el que passa és que és purament una manera preventiva perquè no hi havia gent en aquella zona o que, en cas, que es produís una situació d’emergència, nosaltres poguéssim treballar correctament. Pons també assegura que, malgrat que la situació és de risc controlat, com a administració es veuen obligats a prendre mesures per a la protecció dels ciutadans, ja que “aquest fenomen meteorològic surt una mica del que és normal. A hores d’ara, però, no hem tingut cap tipus d’incidència per la pluja i, per exemple, els nivells del riu es troben en situació estable”.

Vigilància especial a la Portalada per por a una esllavissada

Vigilància especial a la Portalada per por a una esllavissada

tracking