Comerç de tabac

La reclamació dels venedors de tabac topa amb reticències

El 20% de benefici que reclamen els venedors és vist excessiu pel Govern i per part del sector tabaquer en comparació amb els països veïns

La reclamació dels venedors de tabac topa amb reticènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i part del sector tabaquer consideren excessiva la reclamació dels comerciants de tabac, que volen obtenir un 20% de marge de benefici amb la venda final d’aquest producte respecte al preu mínim que els fabricants els obliguen a posar, tal com van informar el mes passat durant la reunió a Encamp per crear la Unió de Comerciants del Tabac d’Andorra (UCAT).

El percentatge és vist massa elevat per l’executiu i per la resta d’agents que participen en la cadena de producció del tabac. Segons fonts del sector, actualment els marges que tenen els venedors francesos o espanyols se situen en el 10% i 8,5%, respectivament, i garantir un mínim del 20% és vist com un risc perquè es considera que acabaria repercutint en el preu final al consumidor i, per tant, es perdria part de l’atractiu que té aquest producte pel que fa al diferencial de preus amb els països veïns.

700 punts de venda de tabac

Segons les dades, actualment hi ha uns 700 punts de venda de tabac a Andorra: 100 en grans magatzems i botigues especialitzades, més de 500 són màquines expenedores en hotels, bars, restaurants, i la resta venda en petits comerços.

Els càlculs que fa el Govern i una part del sector és que l’activitat del tabac representa un volum de vendes al país per sobre dels 200 milions d’euros, i per tant un marge del 20% representaria uns 40 milions d’euros a repartir cada any entre els diferents punts de venda, una xifra que és vista amb reticència entre part dels actors concernits perquè es considera que és massa elevada.

L’objectiu de la nova associació és dignificar i professionalitzar el sector. Segons va explicar el president a l’acte de presentació, Raül Calvo, la Unió de Comerciants del Tabac d’Andorra vol “promoure trobades amb els fabricants per tenir una presa de contacte” i establir aquest marge per “protegir el petit comerciant”. El president de l’entitat va indicar que la implantació del preu mínim de venda del tabac es faria quan la comissió consultiva acabés d’estudiar-la i quan el Govern ho aprovés i ho publiqués al BOPA. Una vegada estigui aprovada la mesura, va dir, “cada comerciant podrà posar el preu que vulgui” mentre no sigui per sota del mínim establert.

Preus mínims del tabac

Precisament aquesta setmana l’executiu va fer oficial el preu mínim que hauran de seguir tots els establiments a l’hora de vendre qualsevol cartró de tabac i algunes marques estan afectades amb un augment del 20% sobre el preu original. A través del BOPA, l’executiu ha presentat una llista on s’especifica per marca, tipologia, empaquetatge i nombre de cigarrets quin és el preu mínim de venda al públic de cada cartró. Diferenciant entre paquet, caixa, manat, bossa i llauna, cada marca tindrà el seu preu mínim de comercialització i ordenades de forma esglaonada.

Les firmes Surfside, Boomerang, Redston, American Club i Mohawk seran les més econòmiques del mercat, i posen el preu del cartró en la línia vermella que va marcar l’executiu, 24,95 euros.

ELS INGRESSOS PER LA TAXA AUGMENTEN PER SEGON MES SEGUIT

Els ingressos per la taxa a les importacions de tabac es van incrementar el setembre passat i ja sumen dos mesos seguits de pujada. Segons les dades de la Duana, el setembre es va tancar amb 5,8 milions d’ingressos per aquesta taxa, un 13,9% més del que es va recaptar el mateix mes de l’any passat. Durant l’actual exercici, s’han ingressat 76,5 milions d’euros per aquest concepte, un 6,4% menys que en el mateix període de l’any passat. En els primers nou mesos del 2018, l’Estat va recaptar 81,8 milions d’euros en concepte de taxa a la importació de tabac. El comportament del quart trimestre de l’any serà fonamental per saber si l’executiu podrà comptar amb els diners que es van pressupostar en els comptes de l’Estat per al 2019. L’any passat es van ingressar 107 milions d’euros per la taxa al tabac, una xifra similar a la del 2017, quan es van recaptar per aquest concepte 106,7 milions. La Duana hauria d’ingressar uns 30 milions d’euros en els darrers tres mesos del 2019 si es vol recaptar una xifra similar a la del 2018. La importació de tabac per part dels fabricants està fluctuant molt en l’actual exercici. Al gener i al febrer es va ingressar un 11,6% i un 18,4% menys, respectivament, que en els dos primers mesos de l’any 2018. El març, l’abril i el maig van registrar pujades del 0,4%, 6,2% i 5%, respectivament, però el juny i el juliol van ser mesos molt pobres quant a la recaptació. Al juny va caure un 52% (es van ingressar 5,3 milions d’euros respecte als 11,1 del 2018) i al juliol un 24% (8 milions respecte als 10,6 del 2018). L’agost va ser favorable amb un increment del 38,1%.

La reclamació dels venedors de tabac topa amb reticències

tracking