Vaga general Catalunya

La patronal veu injust que la principal eina per protestar sigui tallar l'N-145

L’allau de cancel·lacions als hotels del Principat comprometen la temporada baixa

La patronal veu injust que la principal eina per protestar sigui tallar l'N-145Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malestar a la patronal andorrana pel tall de l’N-145 amb motiu de la vaga general catalana. La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) creu que l’aturada realitzada per grups independentistes de l’Alt Urgell és “injusta” i molt més lesiva que qualsevol altra afectació al trànsit registrada durant la jornada. “Entenem que hi ha gent que considera que ha de protestar, però aquesta obstaculització de l’accés al Principat té un efecte enorme sobre l’economia i societat andorranes”, va explicar Iago Andreu, gerent de la CEA.

Segons Andreu, la situació viscuda ahir mostra la gran fragilitat del país que, més enllà de poder veure bloquejats els seus accessos per causes naturals, pot quedar aïllat per la voluntat d’unes quantes persones. “Si hi ha un tall a qualsevol altra carretera de Catalunya obstaculitza la vida econòmica del país, però no la bloqueja com ha passat ara”, va especificar. En aquest sentit, el gerent de la CEA també va destacar que més enllà de la vida empresarial, la vida dels ciutadans andorrans es va veure condicionada en alt grau. “De cara al futur hem d’apel·lar a la bona voluntat dels manifestants perquè no torni a passar”, va cloure.

Tot i que la situació va afectar bona part dels sectors econòmics del país, des de la construcció fins a l’abastiment dels comerços, potser on més es va fer notar el seu impacte va ser sobre els hotels. En declaracions al Diari, el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, ja havia avançat que la vaga tindria un efecte “important” sobre els establiments del Principat, especialment a Sant Julià de Lòria, Escaldes i Andorra la Vella, un impacte que va poder precisar ahir. “Vint-i-cinc dels hotels associats a la UHA han contestat a la nostra enquesta i hem comptabilitzat un total de 160 cancel·lacions”, va assenyalar l’empresari.

De fet, durant el dia d’ahir encara van caure més reserves, moltes de conductors que van quedar aturats en una de les moltes carreteres catalanes tallades, que després d’hores atrapats al vehicle van desistir del viatge. “Aquests caps de setmana són molt importants per a nosaltres, perquè ens ajuden a tirar endavant la temporada baixa”, va dir.

Malgrat el malestar als establiments hotelers, les associacions de comerciants de la capital feien valoracions dispars pel que fa a l’afectació de la vaga. Meritxell Yebra, presidenta de l’Associació de comerciants de l’avinguda Meritxell, per exemple, sí que assenyalava un impacte notable en les vendes. “Els carrers s’han vist més buits i s’ha notat una caiguda de l’afluència”, va explicar, tot i puntualitzar que encara no disposen de dades.

En canvi, Anna Riberaygua, presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, limitava l’efecte de les protestes. “Cap dels comerciants ens ha fet arribar queixes o malestar per la situació i sembla que tampoc hi ha preocupació per la jornada de dissabte”, va dir.

tracking