Vaga general Catalunya

Dotze hores de tall

L’aturada dels manifestants a la carretera N-145 va tenir una durada de dotze hores ininterrompudes, tot i que es va habilitar el camí vell d’Anserall

Tall de 12 hores  a la carretera d'accés a Espanya
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dotze hores és el temps que va durar ahir el tall a la carretera N-145 a l’alçada de la rotonda de la Seu d’Urgell en direcció al Principat. La vaga general convocada a Catalunya va col·lapsar l’accés per la frontera hispanoandorrana i va reduir de forma significativa el trànsit a totes les vies del país. Mentre que en altres ocasions s’havia obert de forma intermitent el pas als cotxes, aquesta vegada l’única via alternativa era el camí vell d’Anserall, que no admet el pas de vehicles de gran tonatge, ja que és molt estret.

Quant al trànsit, durant tota la jornada hi va haver una situació de calma i tranquil·litat a les vies del país, que des del departament de mobilitat van qualificar d’estat de standby. El cap de Mobilitat, Jaume Bonell, va afirmar que “nosaltres estem molt tranquils, hi ha el tinglado de la Seu, però tot es troba en la màxima normalitat”, exceptuant aquells turistes que tenien intencions de venir al país a passar el cap de setmana i no van poder pels talls.

Respecte a les connexions amb Catalunya, Directbus ja va anunciar dimecres que suprimiria tots els viatges de cara a divendres, i va reemborsar el cost del bitllet a tots els usuaris que així ho van demanar. La mateixa decisió va ser presa posteriorment per l’empresa Montmantell, que malgrat que en primer terme volia conservar les freqüències habituals, va optar finalment per cancel·lar tots els trajectes, arran dels aldarulls de dijous. Així doncs, les úniques companyies que van operar durant la jornada d’ahir van ser Andbus i Alsa, tot i que aquesta última només va poder fer el primer trajecte del dia, ja que la mida dels autobusos no li va permetre passar pel camí vell d’Anserall.

En canvi, Andbus va haver de suprimir el primer viatge, però va poder seguir oferint el servei de transport gràcies a una flota d’autocars més petits. “Hem adaptat els autobusos a les reserves que hi ha i els anem intentant fer sortir, ja que és el nostre compromís amb el client”, va senyalar Albert Vinseiro, director de la companyia.

En referècia als transportistes de mercaderies i carburants, com ja van anunciar dijous, durant la jornada no es va iniciar cap itinerari. Ans al contrari, des de l’associació van informar al Diari que com ja sabien totes les actuacions planejades, es van replanificar. Així, molts viatges que s’haurien d’haver fet ahir, es van cancel·lar o van canviar la ruta buscant vies alternatives abans d’arribar als talls de carretera d’arreu de Catalunya.

Qui també va patir en certa mesura les conseqüències de la vaga general a Catalunya van ser els comerciants i hotelers del Principat, ja que actualment es troben en un període de temporada baixa i la poca afluència de turistes i visitants els va provocar pèrdues en els respectius negocis.

PROTESTES A LA SEU D’URGELL

En la jornada de manifestació que es va viure a la població capital alturgellenca, hi van participar aproximadament unes 400 persones que es van reunir a dos quarts de set del matí i no van aturar la concentració fins a les sis de la tarda. En aquest període de temps, els manifestants van expressar les seves reivindicacions i van passar l’estona “en família”: duent a terme activitats lúdiques com ara jugar a cartes, a pilota o bé la preparació d’una paella per dinar al mig de la carretera per a tots els assistents.

A mitja tarda els participants van anul·lar el tall de carretera i van iniciar una marxa multitudinària pel centre de la capital. El recorregut va travessar les avingudes Valls d’Andorra i del Salòria, el passeig de Joan Brudieu, i va finalitzar a la plaça de Monges, on els participants van llegir un manifest i van reivindicar una vegada més el canvi de nom de la plaça en qüestió perquè passi a dir-se plaça de l’1 d’Octubre. L’aturada va estar encapçalada per pancartes i crides independentistes amb diversos lemes i consignes: Els carrers seran sempre nostres, Fora les forces d’ocupació, Llibertat presos polítics, Independència o La lluita ens dona el que el poder ens pren.

Respecte a aquesta protesta, el cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar que “des d’Andorra volem poder desplaçar-nos lliurement, que les persones ens puguin venir a visitar, que les que treballen aquí puguin venir cada dia. I demanem que això acabi com més aviat millor i es pugui restablir la normalitat”.

Dotze hores de tall

Dotze hores de tall

tracking