medicina preventiva

El darrer cribratge detecta 18 nous càncers de mama

La darrera tanda de cribratges s’ha tancat amb 9.637 cartes enviades i 4.959 mamografies realitzades

El darrer cribratge detecta 18 nous càncers de mamaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La darrera ronda de cribratge, realitzada entre l’1 de gener del 2018 i el 30 de setembre del 2019, ha permès detectar 18 nous càncers de mama. La tanda es va tancar amb 9.637 cartes enviades i 4.959 mamografies realitzades. El càncer de pit és un dels tumors que es diagnostiquen amb més freqüència entre les dones i per aquest motiu es considera un dels principals problemes de salut pública d’Andorra i els països de l’entorn.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va diagnosticar un total de 37 casos l’any passat i una cinquantena de dones van ser ateses per aquesta afectació a l’hospital de dia o al servei d’oncologia. Aquesta diferència numèrica es deu al fet que des del SAAS es compten els casos per separat i no afecten els resultats de les anàlisis dutes a terme durant el programa de detecció precoç del càncer de mama.

A través de les dades del registre de càncer, el Govern va impulsar el 2008 el programa de detecció precoç del càncer de mama. Des de l’inici del programa s’han descobert un total de 101 casos d’aquesta malaltia de manera precoç gràcies als controls de pit que es realitzen periòdicament a dones en una edat propensa a patir aquesta malaltia.

Dones d’entre 50 i 69 anys

El projecte va ser posat en marxa pel ministeri de Salut i ofereix a les dones d’edats compreses entre els 50 i els 69 anys una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys amb l’objectiu final de reduir la mortalitat i la malaltia associada al càncer de mama en les d’aquest grup d’edat, ja que les possibilitats de curació augmenten si es detecta en els estadis més inicials.

Les dones, tal com va recordar ahir el Govern en un comunicat, són convidades a participar en el programa mitjançant una carta personalitzada. Una vegada realitzada la mamografia, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys són convocades per realitzar de nou l’exploració mèdica per fer el seguiment. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient, el radiòleg els facilita la prescripció i, si s’escau, es realitzen els estudis pertinents. El darrer pas és lliurar un diagnòstic final amb les indicacions corresponents.

La totalitat de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents, que dirimeixen els desacords per consens, i si fos el cas, són els encarregats d’informar la persona de la necessitat de fer exàmens pertinents.

Programa de cribratge

Des de l’inici del programa s’han enviat un total de 55.790 cartes i s’han realitzat 22.049 mamografies. En el primer període de servei es van enviar 8.293 cartes i es van realitzar 1.637 controls mamaris, que implica un percentatge de participació del 19,74%, amb un nombre de 12 càncers detectats. Al llarg dels anys, la participació ha anat augmentant, fins a arribar a les 4.959 (51,46%) participants d’aquest any en curs, de les 9.637 cartes enviades. En el programa de cribratge que cor­respon a l’any 2010-2011 es van notificar a 8.742 dones, es van realitzar 2.599 mamografies i es van detectar 12 càncers. Respecte a la ronda duta a terme el 2012-2013 es van enviar 9.259 cartes, es van dur a terme 3.585 proves i es van detectar 15 malalties. El 2014-2015 es van transmetre 9.714 notificacions, es van realitzar 4.251 proves i es van detectar 19 càncers. En l’última ronda (2017-2018) es van fer arribar 10.145 notificacions, es van dur a terme 5.018 mamografies i es van detectar 25 tumors.

TAULES RODONES PER CELEBRAR EL DIA MUNDIAL

El Govern organitza demà, coincidint amb el Dia mundial del càncer de mama, una jornada al voltant d’aquesta malaltia sota el títol Una visió holística. El ministeri de Salut lidera per primera vegada aquesta jornada, en col·laboració amb diferents organismes i entitats. L’acte tindrà lloc a la sala de conferències del centre cultural la Llacuna d’Andorra la Vella, des de les 10.30 hores fins a les 18.40 hores. Durant l’esdeveniment es duran a terme diverses activitats, entre les quals taules rodones, conferències i una exposició de fotografies que oferiran una visió global d’aquesta malaltia. El cap de Govern, Xavier Espot, i Conxita Marsol, cònsol major de la capital, seran els encarregats de l’obertura de l’acte, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, de la cloenda. La jornada va adreçada a persones que pateixin la malaltia, però també a familiars i qualsevol persona que hi estigui interessada. Entre les conferències més destacades hi ha la xerrada que oferirà el doctor Ignasi Toscas, especialista en radiooncologia, sota el títol Radioteràpia en càncer de mama. D’on venim, cap a on anem”, la del doctor Aureli Torné, especialista en ginecologia oncològica, El càncer de mama des de la perspectiva quirúrgica, i la que impartirà Marta Rosdevall, infermera oncològica, sota el títol Càncer de mama. Una mirada al futur.

UN CENTENAR DE PACIENTS UTILITZEN EL TRANSPORT D'ONCOLOGIA CADA ANY

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i Autocars Nadal van signar ahir a la tarda la renovació de l’acord establert el 2015, que permet oferir de manera gratuïta el transport als pacients que s’hagin de desplaçar a Barcelona per rebre tractament oncològic. El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer, Josep Saravia, va assenyalar que és una via “més còmoda i àgil per als afectats”, i que al llarg de l’any hi viatgen “aproximadament prop d’un centenar de persones”, en un total de “400 viatges d’anada i tornada a Barcelona”. El president va destacar la bona sintonia amb Autocars Nadal i va manifestar que la problemàtica resideix que “el que fem és abonar l’import que no abona la CASS per al transport de pacients, i llavors ells disposen d’aquests diners per poder desplaçar-se o menjar durant l’estada. A més, Bartomeu Gabriel, director general d’Autocars Nadal, va recordar que els pacients poden fer tants viatges com necessitin, sense cap mena de limitació. I va recordar que també s’ofereix als acompanyants dels pacients un descompte del 20% sobre el preu del bitllet, per facilitar el suport als malalts i “passar millor els durs tractaments” que comporta aquesta malaltia. La renovació es va segellar amb la firma d’ambdós representants.

El darrer cribratge detecta 18 nous càncers de mama

tracking