El PS vol acabar amb la majoria absoluta per a la llista més votada

Pere López afirma que l’actual sistema és poc democràtic i no reflecteix el que voten els ciutadans

El PS vol acabar amb la majoria absoluta per a la llista més votadaPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers Pere López i Judith Salazar van presentar ahir una proposició de llei per tal de canviar l’actual Llei electoral. En concret, la proposta efectuada pel grup parlamentari socialdemòcrata fa referència a l’elecció dels membres del comú. El motiu principal d’aquesta proposta busca un repartiment proporcional dels membres del comú, en lloc de l’actual sistema de majories absolutes a la llista més votada.

Etiquetes:

El president del grup del PS, Pere López, va afirmar que “és el moment de presentar aquesta iniciativa”, ja que “hi ha molta desafecció amb la política i tenim xifres molt altes d’abstenció”. La diagnosi que va fer López és que l’actual Llei electoral no acaba reflectint el vot del ciutadà. Tant ell com Judith Salazar van posar d’exemple l’actual composició del comú de Sant Julià: Laurèdia en Comú va obtenir 9 seients amb un 50,36% dels vots, mentre que Unió Laurediana amb el 49,64% en té només 3.

Les principals novetats que aporta la proposició de llei del PS es basa en un intent de convertir la jornada electoral en una “jornada més cívica”. Judith Salazar va demanar que hi hagi més col·legis electorals per tal d’acostar els punts de votació als ciutadans, a la vegada que proposava treure’ls de les seus dels comuns, per ubicar-los en altres edificis públics. Per completar la “jornada cívica” la proposta de llei demana que les meses electorals no siguin de polítics, sinó formades per ciutadans escollits en un sorteig públic.

Aquestes modificacions portarien implícit el canvi en l’elecció del cònsol major. La proposta del PS diu que, un cop constituït el comú, serien els mateixos consellers qui votarien el cònsol major. Podria ser elegible qualsevol dels consellers electes i el sistema d’elecció seria similar al del cap de Govern: majoria absoluta del comú en primera votació o majoria simple en segona.

Sobre què passaria si cap dels consellers del comú obtingués els suports necessaris dins el consistori per ser escollit, Judith Salazar va reconèixer que s’haurien de repetir les eleccions. Finalment, López va acabar dient que “el canvi ajudarà a reduir l’abstenció. Considerem que la baixa participació del 2015 és preocupant”.

tracking