centre penitenciari

Protestes dels presos preventius per l'assistència sanitària

Els interns es queixen de males condicions en l’assistència sanitària del centre i de la quantitat d’hores que estan tancats dins les cel·les

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i la direcció del Centre Penitenciari esperen un document dels interns que es troben en presó preventiva que reclamen millores en l’atenció del centre. Es queixen d’una mala gestió en les mesures de sanitat cap als interns que tenen algun tipus de patologies que es podrien considerar importants, com també de la quantitat d’hores que estan tancats dins les cel·les. Tot i que en un primer moment es parlava d’una possible vaga de fam per part dels reclusos, el director adjunt del centre penitenciari, Ismael Alarcón, va assegurar en declaracions als mitjans després de l’acte de la festivitat de la Mare de Déu del Remei, patrona del Departament d’Institucions Penitenciàries, que la situació donada dijous passat no tractava d’una vaga de fam, per la qual “el centre té un protocol establert per aquest tipus de situacions”.

Segons Alarcón, les peticions que les persones privades de llibertat estan demanant, s’han de valorar i s’ha d’analitzar “quina és la viabilitat que tenen amb un estudi corresponent per a poder decidir quines d’aquestes es podrien acceptar i quines no”. En aquest sentit, una de les queixes principals que tenen els reclusos va relacionada amb una possible mala gestió per part de la direcció del centre pel que fa a l’atenció sanitària, i el director adjunt va assegurar que tenen establerts diferents protocols de serveis mèdics, així “si hi ha un intern amb una infecció de caire contagiós, per exemple, aquests s’aïllen de la resta per prevenció”. També va afegir que “hi ha un equip de servei mèdic que “treballa tot el dia al centre”.

El cap de Govern, Xavier Espot, també es va manifestar en el mateix sentit i va assegurar que no tenia coneixement que s’hagués iniciat una vaga de fam per part dels interns preventius. A més, Espot va voler defensar que s’està en constant contacte amb els presoners per millorar la qualitat de vida dins del centre penitenciari. “Continuarem escoltant-los com hem fet fins ara i puc assegurar que hi ha hagut avenços molt significatius en els darrers anys, estant en els millors estàndards europeus pel que fa a l’atenció dels reclusos”. El cap de Govern també va assegurar que sempre ha estat un defensor de la reinserció i del bon tracte de les persones que estan privades de llibertat però que cal trobar un equilibri entre les millores que els presos demanen sense oblidar que “no tenen llibertat per una sentència judicial justificada”.

També el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va assegurar que en el moment que hi hagi una petició escrita per part dels interns, aquesta passarà a la direcció i que s’estudiarà.

Més digitalització

Un dels punts tractats durant la celebració va relacionat amb l’aplicació de nous serveis tecnològics que, segons el ministre Rossell, “els agents moltes vegades tenen una tasca difícil que, si nous sistemes tecnològics poden fer-se’n càrrec, poden ser una millora a l’hora d’agilitzar la seva tasca”. En aquest sentit, el director adjunt va explicar que s’estan analitzant diferents mecanismes digitals d’altres països d’Europa i que s’està estudiant “quins s’adapten més a les necessitats i a l’estructura del nostre centre”.

Ampliació del cos

El director adjunt també va explicar que aquest mes de novembre, set agents penitenciàries acabaran el període de prova i s'incorporaran al cos, i s’arribarà a assolir la xifra dels 60 agents en acabar l'any. A més, de cara a l'any vinent es preveu la incorporació de quatre agents més, “i la partida pressupostària ja està feta”. En aquest sentit, Alarcón va explicar que s’està estudiant quines són les polítiques d’inserció i socialització que es volen aplicar als interns, per tal de definir quin seria el personal idoni per dur a terme les funcions de manera cor­­recta, tot i que va assegurar que s’ha avançat molt amb el tema.

RECONEIXEMENT A LES PRIMERES AGENTS

En l’acte de celebració de la patrona del Departament d’Institucions Penitenciàries, a part de l’entrega de medalles a diversos agents, també es va voler homenatjar les primeres agents penitenciàries del Principat a través d’un vídeo explicatiu de les vivències i anècdotes que van viure llavors. Però en l’acte no només es va voler reconèixer les primeres dones treballadores, sinó també explicar la tasca que actualment duen a terme el total de sis dones que treballen al Centre Penitenciari de la gairebé seixantena de treballadors que formen el cos d’agents. Les seves tasques són diferents, entre les quals hi ha monitores, negociadores o agents de gestió penitenciària.

Protestes dels presos preventius per l'assistència sanitària

tracking