POLÍTICA

Mortés i Choy encapçalaran una coalició a tres bandes

Demòcrates per Andorra ha aconseguit tancar un acord amb Liberals i Socialdemocràcia i Progrés

Mortés i Choy encapçalaran una coalició a tres bandesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, ja té enllestida la coalició amb què es presentarà com a cap de llista a les eleccions comunals del 15 de desembre. La seva formació, Demòcrates per Andorra, anirà amb una coalició tripartida juntament amb els liberals i SDP.

En virtut d’aquesta coalició electoral, la número dos de la llista serà Eva Choy. L’actual consellera de la minoria del comú d’Ordino serà la baula liberal de la cadena que suposarà la llista electoral. El que no sembla tan clar és qui ocuparà el cinquè o el sisè lloc, que correspon a SDP.

La proposta que va fer Socialdemocràcia i Progrés sembla que desperta algun recel al comitè parroquial de DA. Des de les files demòcrates s’hauria suggerit que la proposta de Cristina Montoliu no seria el millor perfil per integrar la llista, i haurien demanat a SDP que cerqués una alternativa per al lloc.

D’altra banda, a Canillo, també s’estan movent les peces. Un cop confirmat que l’exministre Francesc Camp serà el cap de llista dels demòcrates, els opositors s’han organitzat.

Sota el mateix paraigua s’aixoplugaran independents, terceravia i no es tanca la porta a rebre la incorporació del PS per tal de fer un front comú contra DA. El que sí que està tancat és qui serà el seu cap de llista. Albert Torres Babot serà l’encarregat de liderar aquest conglomerat polític.

Cal recordar que no és la primera experiència política de Tor­res Babot. El futur número 1 de la llista opositora ja va ser conseller del comú l’any 1999, integrant una llista que es deia Unitat i Renovació. Torres Babot va deixar el seu càrrec al comú de Canillo i va provar de fer el salt a la política nacional en les generals del 2001, en el si d’Unitat i Progrés, però sense obtenir representació.

Aquestes eleccions al comú de Canillo seran les primeres amb més d’un partit, fet que no es donava des del 2007, ja que els dar­rers vuit anys ha governat DA en solitari.

On també hi haurà moviment és a Encamp. Durant el mes de setembre es va començar a gestar una plataforma independent, fora dels partits. Un dels promotors, Joan Masjoan, va afirmar en declaracions al Diari que “no farem cap coalició amb formacions polítiques” perquè, segons ell, seria “repetir errors del passat”. Masjoan, però, sí que deixà la porta oberta a poder incorporar persones provinents dels partits.

Hi ha hagut contactes entre la plataforma independent i els actuals consellers del PS. Segons va confirmar Pere Marsenyach al Diari, tant ell com Joan Sans van assistir a un sopar convidats pels independents. El mateix Marse­nyach va admetre que hi ha cert distanciament amb el PS i que ell no es presentarà en cap llista. Tot i això va dir que encara no ha decidit si donarà suport al PS o a la nova plataforma.

MIRALLES, EN CONTRA DE PACTAR AMB DA

Joan Marc Miralles no veu amb bons ulls el possible pacte d’SDP amb Marsol a la capital, així ho va deixar veure ahir al Diari. “No entenc que donem suport al nostre opositor més significatiu. Les eleccions passades vam presentar la nostra candidatura contra ells i durant quatre anys hem fet oposició”, va dir el cofundador dels progressistes. De la mateixa manera, Miralles va criticar els contactes amb Unió Laurediana, i és que “no crec que tinguem res en comú pel que fa a projectes per la parròquia”. Va avisar que si es pacta amb els demòcrates marxaria de la formació.

LIBERALS APOSTA PER REVALIDAR EL PACTE A GOVERN AMB DA PER A LES COMUNALS

Liberals aposta per revalidar el pacte amb Demòcrates a Govern per a les eleccions comunals. “Estem treballant pel pacte amb DA des de fa temps, és la nostra prioritat, i seria interessant poder traspassar als comuns el bon treball i harmonia de Govern”, va afirmar el secretari general de la formació, Gerard Estrella. Referent a les possibilitats d’acord a Andorra la Vella, fonts properes de L’A a la parròquia van afirmar que han dit de totes les maneres possibles que volen fer una coalició amb els demòcrates, però fins ara no s’havien mobilitzat. I va assenyalar que demà han convocat un comitè parroquial per parlar de la possibilitat d’acord. Tanmateix, va expressar que Liberals té una alternativa, una llista confeccionada amb gent del partit i independents. Quant al comú d’Escaldes-Engordany, el conseller liberal Higini Martínez-Illescas va argumentar que hi podria “haver pacte, inclús una plataforma que englobi les inquietuds de la parròquia”, però tot i que “s’han mantingut petites converses no hi ha res decidit”. Martínez-Illescas també va dir que des del partit “prioritzem el que és el programa i el projecte per Escaldes abans de parlar de cadires”, i que la voluntat és “portar certs temes cabdals per a la par­ròquia de manera diferent”.

tracking