Reportatge

Contraban, motiu d'expulsió

La justícia avala l’expulsió d’un home que va ser enxampat amb 116 paquets de tabac a la duana del Pas. Va cometre una infracció administrativa però la decisió d’impedir-li l’entrada al país es justifica per la transcendència de l’activitat il·lícita que afecta, inclús, les relacions exteriors.

Contraban, motiu d'expulsió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No va cometre un delicte però la sala administrativa del Tribunal Superior considera que la naturalesa de l’activitat (contraban de tabac) justifica que se l’hagi expulsat del Principat durant tres anys. “Encara que es tracta en aquest cas de la comissió d’una infracció administrativa i no d’un il·lícit penal, cal tenir en compte que aquella té una especial transcendència, que repercuteix fins i tot en l’àmbit de les relacions amb tercers Estats que es veuen perjudicats pel contraban”, resol la sentència. L’home va ser interceptat a la duana del Pas amb 116 paquets de tabac que, segons va assegurar, no duia amagats. Però la resolució recull que s’ocultaven en els laterals del vehicle i que així ho prova el fet que se li apliqués per sancionar-lo l’articulat del Codi de Duana que fa referència a les infraccions que es cometen amb dissimulació.

Tanmateix, el recurrent al·legava per oposar-se a l’expulsió que la seva actuació no suposava un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns o per a l’ordre públic, i que tampoc no es podia basar la decisió de no deixar-lo entrar en territori andorrà durant tres anys en la seva manca d’arrelament. “Cal ponderar la gravetat dels fets que se li imputen”, reclamava. Per a l’executiu, que va prendre la decisió en primer terme, “la mesura d’expulsió és proporcional” i, per donar més força al seu argumentari, al·legava que el demandant havia estat rebutjat a la frontera en quatre ocasions anteriors per no dur documentació identificativa, una manera de procedir pròpia dels que s’hi dediquen al tràfic il·lícit de tabac. Per tant, que el comportament feia pensar que el transport dels 116 paquets de cigarretes no era un fet aïllat.

Els magistrats del Superior avalen les conclusions de l’administració. I apunten que els quatre episodis anteriors al punt fronterer són “un indici rellevant”. Per aquest motiu, conclouen que el cas s’emmarca en el que dicta l’article 122.1 de la Llei qualificada d’immigració i que diu que “com a mesura de prevenció, l’expulsió administrativa dimana de la constatació, a partir d’elements contrastats, del risc per a la seguretat de l’Estat de les persones o dels béns o per a l’ordre públic que representa l’entrada o la presència, al Principat d’Andorra, de la persona objecte de la mesura”. Fer contraban de tabac i, a més, no tenir cap tipus d’arrelament familiar o laboral al Principat són arguments prou sòlids, justifica la sentència, com perquè l’interessat no pugui creuar la frontera els propers tres anys.

tracking