Salut

La sang de cordó umbilical d'Andorra ha salvat cinc vides

La xifra de mares inscrites com a donants creix setze punts entre 2017 i 2018 i arriba al 72%

La sang de cordó umbilical d'Andorra ha salvat cinc videsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La donació de sang de cordó umbilical andorrà ja ha salvat cinc vides. Així ho va confirmar ahir al matí la comissió de seguiment del programa Concòrdia, focalitzat en aquest tipus de donacions, durant la reunió per fer balanç de l0any. A més a més, durant la trobada, els membres de la comissió de seguiment van ressaltar el correcte desenvolupament de la iniciativa a Andorra des de l’inici del programa, l’any 2013, gràcies a l’elevat nombre de donacions registrades, un fet que consideren que “posa en relleu el compromís de la població andorrana amb l’acte de donació de cordó umbilical”.

Concretament, mentre que l’any 2017 només el 56% de les dones estaven inscrites com a donants de cordó umbilical, el 2018 la xifra es va elevar fins al 72,3%. Pel que fa al 2019, les dades fins a l’agost són molt positives, amb un 74,8% de dones donants. D’altra banda, també es va aprofitar l’ocasió per destacar la bona feina del personal mèdic, que ha permès augmentar el nombre de mostres recollides i la seva qualitat. De fet, l’any passat es van aplegar mostres en el 39% dels parts, fet que suposa un increment de set punts respecte a l’exercici anterior.

D’aquesta manera, Andorra se situa en la quarta posició de les 58 maternitats de l’Estat espanyol i el Principat que participen en el programa Concòrdia en nombre de donacions i mostres recollides. Unes dades que suposen un avenç molt positiu, ja que la sang de cordó umbilical és important perquè pot curar la leucèmia i les immunodeficiències, a més d’oferir noves esperances en medicina regenerativa, ja que conté cèl·lules mare, capaces de regenerar cèl·lules sanguínies.

D’altra banda, la reunió d’ahir també va servir per posar sobre la taula els avenços realitzats perquè Andorra pugui tenir un programa de donació de medul·la òssia el primer trimestre de l’any vinent. Així mateix, el ministeri de Salut, un dels membres de la comissió, també va voler posar de manifest els progressos que s’han fet perquè la donació i extracció de teixits i òrgans sigui possible a curt termini al Principat.

tracking