La suposada estafa de setze milions va ser piramidal

El denunciant diu que Rick Langelaan va pagar inversors holandesos amb els diners d’Andorra

La suposada estafa de setze milions va ser piramidal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’inversor andorrà que ha interposat una querella per estafa contra Pieter Henderikus Langelaan (conegut com a Rick Langelaan) considera que el frau s’ha fet amb un esquema piramidal, en què els primers inversors recuperen els diners amb els que posen els que venen després. L’acusació inclou a la documentació de la querella interposada a la Batllia que “l’esquema utilitzat pel Sr. Langelaan obeeix a l’esquema d’estafa piramidal o estafa també anomenada Ponzi Scheme”. Cal recordar que els inversors andorrans van posar els 16 milions per a la patent i creació d’una empresa de producció de taps de vidre innovadors per a ampolles de vi i licors, i actualment les dues societats, situades a Luxemburg, estan en fallida.

La querella recull que Langelaan, d’origen holandès, va començar la captació d’inversors als Països Baixos i posteriorment els “va retornar [els diners] amb beneficis”. La documentació inclou els pagaments a tres holandesos i una societat que han recuperat la inversió, alguns amb guanys, i els noms de deu més que no se sap si l’han recuperat i es demana que s’investigui. Afegeix un dada, el conegut empresari holandès Marcel Boekhoorn, que hauria recuperat el mig milió que va invertir. Es considera que els diners es van pagar amb els setze milions dels sis inversors andorrans, que van fer aportacions que oscil·len entre els 250.000 euros i els 4,5 milions. Hi ha un banc del país que va invertir més de tres milions amb accions de la societat que havia de tirar endavant la fabricació dels taps com a garantia d’un préstec.

A l’inversor que ha presentat la querella, a qui Langelaan va oferir recomprar les accions amb dos memoràndums diferents en què es va signar el compromís, Langelaan li oferia que la “sortida dels holandesos és finançada amb inversors futurs perquè no existeix cap benefici del projecte”. En conseqüència, “ha de ser qualificat d’estafa com a tal, perquè no s’utilitzen els diners [els 16 milions] per invertir en un projecte o en una empresa, encara que sigui fictícia, sinó per pagar d’altres inversors”.

Afegeix que la Langelaan esperava seguir amb el sistema piramidal i per això li va dir a l’inversor querellant que els seus diners els podrà recuperar a través de la inversió que farà en el futur una companyia australiana, però que mai va arribar.

tracking