política

Govern rebutja el pla del PS per fer pisos socials amb fons de la CASS

El PS lamenta la decisió del Govern, que qualifica de “molt poc responsable” i amb una argumentació “molt pobra”

Govern rebutja el pla del PS per fer pisos socials amb fons de la CASS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí del Consell General va publicar ahir el criteri desfavorable del Govern relatiu a la proposició de llei de modificació de la Llei del fons de reserva de jubilació presentada pel PS, que volia que un 10% dels diners acumulats s’invertissin en el sector immobiliari per tal de solucionar el problema de l’accés a l’habitatge. L’executiu considera que la proposició de llei no tan sols no assoliria els dos principals objectius identificats en l’exposició de motius, sinó que els empitjoraria.

Censura el fet d’avaluar la tasca efectuada pel fons sobre la base dels resultats obtinguts de forma puntual, ja siguin positius o negatius, perquè “és un error conceptual”, ja que l’objectiu no és la rendibilitat a curt termini, sinó assolir rendibilitats a mitjà i llarg termini que estiguin per sobre de la inflació. També indica que l’objectiu del text del PS de diversificar les inversions del fons no es pot assolir amb la modificació proposada. El fons, per assegurar aquesta diversificació, té més de 800 línies d’inversió diferenciades i la modificació proposada tindria l’efecte contrari al desitjat, ja que obliga a invertir un 10% en el sector immobiliari andorrà, fet que representa una concentració de risc pel fet de treballar amb un sol sector i en un sol país.

El criteri de Govern afegeix que invertir aproximadament 120 milions d’euros en habitatges ja existents, d’una banda, representa un risc de concentració evident de les inversions i, de l’altra, podria tenir un efecte contrari al cercat tensant la demanda del mercat d’habitatges de compra, disminuint l’oferta d’habitatge de lloguer i, com a conseqüència, tindria un efecte inflacionista en

els preus del lloguer.

Finalitzen dient que el Govern coincideix en la necessitat que cal establir mesures que ajudin a resoldre el problema de l’habitatge i que el fons és una palanca financera interessant. “És preferible no modificar la llei i crear un fons publicoprivat d’habitatge que representi una oportunitat d’inversió”, diuen, per afegir que “aquest fons de nova creació s’hauria de focalitzar en la rehabilitació d’habitatges actualment no aptes per al lloguer i en la construcció d’habitatge nou”.

Indignació al PS

La consellera general del PS, Rosa Gili, va mostrar la seva indignació respecte al criteri del Govern que va qualificar de “molt poc responsable” i amb una argumentació “molt pobra”. Per Gili, el criteri “no ens agrada gens” i es dedica “a dinamitar” la proposició de llei. Va recordar que era un text “sense línies vermelles” i que la decisió del nou Govern mostra que “a les primeres de torn el tarannà és el mateix que hem conegut els darrers anys”. La consellera creu que pot ser un precedent que compliqui la predisposició del PS a fer pactes d’Estat.

CRITERI DESAFAVORABLE ALS CANVIS A LA 'REGLA D'OR' DE TERCERAVIA

El Butlletí del Consell General també va publicar ahir el criteri desfavorable a la proposició de llei presentada pel grup de la terceravia que volia modificar la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, més coneguda com la regla d’or. L’executiu considera que la proposta que els pressupostos tinguessin dèficit zero “limitaria l’acció en polítiques econòmiques del Govern i limitaria així també l’eficàcia de la seva acció”, fet que podria ser anticonstitucional. L’executiu indica que la proposta es basava en el supòsit que no s’ha assolit l’objectiu que tenia la llei. “Les dades objectives demostren que aquest objectiu sí que s’ha aconseguit.”

tracking