'Cas BPA'

El judici del 'cas BPA' s'ajorna fins al 14 d'octubre

La represa de la vista pel ‘cas Gao Ping’ s’ajorna en espera que s’oficialitzin els hereus d’una de les actores civils en el procés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Per una bona administració de la justícia suspenem [la vista oral del cas Gao Ping] fins al 14 d’octubre a les deu del matí.” Amb aquestes paraules el president del tribunal que jutja la primera de les causes relacionades amb Banca Privada d’Andorra (BPA), Enric Anglada, va suspendre de nou la vista oral de la causa que es dirimeix a Corts. És la tercera vegada que se suspèn un judici que es va iniciar el 15 de gener del 2018 i que ningú no pot preveure quan quedarà vist per a sentència.

La suspensió la va demanar l’advocat Salvador Capdevila, que defensa tres dels 24 processats del cas Gao Ping, després que els fills i el marit d’una de les actores civils al judici, Melània Zamora, accionista minoritària de BPA i que va morir el juliol passat, hagin estat inclosos a la causa com a actors civils en ser declarats hereus legals de la difunta. Es tracta del cap de Govern, Xavier Espot, el pare i la germana. L’advocat que va fer la petició al començament de la vista oral, demanda que va ser compartida per la resta de lletrats defensors, la va justificar pel fet que, en espera de l’obertura del testament, no es pot afirmar que les persones designades com a hereves ho siguin en realitat. Capdevila va instar la suspensió fins que no es practiqui l’obertura del document i els hereus acceptin el testament.

Un mes per resoldre-ho

L’advocat que defensa els interessos de la família Espot Zamora, Jean-Michel Rascagneres, va quantificar en aproximadament un mes el temps que es podria trigar a obrir el testament i que els hereus l’acceptin. És per això que el Tribunal de Corts va marcar la data del 14 d’octubre per reprendre la causa, un dia que ja s’havia habilitat per continuar el judici. La setmana que es va iniciar ahir estava marcada en el calendari per discutir les qüestions prèvies que els defensors tenien previst presentar. Algunes seran les mateixes que ja es van resoldre a l’inici del judici, però en haver estat expulsat del tribunal el magistrat Josep Maria Pijuan, recusat per l’advocat Josep Antoni Silvestre, s’han de tornar a discutir per la incorporació a la sala del tercer magistrat, Jacques Richiardi.

Una vegada escoltades les qüestions prèvies aquesta setmana, el tribunal tenia previst suspendre la vista per resoldre-les i reprendre-la el dia 14 per donar-los resposta. Aquella setmana també estava previst que comencessin a declarar els processats. Així, el judici es reprendrà dilluns 14 i fins a divendres 18 es presentaran les qüestions prèvies. Anglada va indicar que el calendari previst s’haurà de tornar a modificar.

La suspensió de la vista, que tant la fiscalia com l’advocat del Govern, Manuel Pujadas, i la resta de lletrats dels actors civils van deixar en mans del tribunal, va indignar Rascagneres. En declaracions als periodistes després de la sessió, va indicar que, tot i acceptar la decisió del tribunal, “la incidència que les defenses han volgut posar en relleu no té cap importància en aquesta causa i, a més, crec que va en perjudici de molts dels processats que fa un any i mig que estan esperant que es pugui jutjar el seu cas”.

Més pausa que vista oral

La represa de la vista oral, prevista per a les deu del matí, va estar marcada per la petició i després suspensió de la mateixa. Un cop conformada la sala, el president del tribunal va donar per iniciat el judici quan passaven 23 minuts de les deu del matí amb la presència de tots els processats menys d’un, amb permís de Corts per faltar a la vista per motius laborals. Un per un els advocats defensors van indicar si presentarien o no qüestions prèvies. Just quan aquest procés s’anava a iniciar va ser quan Capdevila va demanar presentar la petició de suspensió del judici.

El lletrat va explicar que mitjançant una providència Corts havia informat divendres que el marit i els fills de Melània Zamora havien estat designats com a hereus legals de la difunta i eren considerats actors civils a la causa. Capdevila va recordar que fins obrir el testament no es podria designar els tres actors civils i va instar la suspensió del judici per preservar els drets dels possibles hereus (més enllà dels legítims per parentiu) si aquests decidien personar-se a la causa.

Rascagneres, en el seu torn de paraula, va lamentar que l’advocat no l’hagués informat que demanaria la suspensió del judici i que aquest hauria de continuar i no ser aturat per “una circumstància sobrevinguda” com és la mort de Melània Zamora. El lletrat de la família va qualificar la petició com “una mala excusa i no un raonament jurídic”.

A partir d’aquí es va iniciar un debat jurídic entre fiscalia, defensors i Rascagneres que va allargar la vista 46 minuts. Va ser a les 11.09 hores quan Anglada va decidir aturar el judici mentre el tribunal, format per Concepció Barón, Richiardi i ell mateix, deliberava sobre la petició de suspensió. Cinquanta-sis minuts més tard, els magistrats tornaven a la sala per anunciar l’ajornament del judici. Van ser uns tres minuts. Hi va haver més temps de pausa, 56 minuts, que de judici.

CLAUS DE LA JORNADA

1. Un any i nou mesos des que es va iniciar el judici El judici del cas Gao Ping, el primer dels vinculats amb BPA, va arrencar el 15 de gener del 2018. Amb el d’ahir ja s’ha suspès tres cops. El primer resoldre qüestions prèvies i l’altre per les recusacions presentades 2. Un advocat defensor en demana la suspensió El lletrat Salvador Capdevila, que defensa tres dels processats, va obrir el torn de paraula dels advocats per demanar la suspensió de la vista oral. Tots els defensors es van adherir a la demanda d’ajornament. 3. Hereus legals d’una de les actores civils La petició es basa en el fet que s’han designat hereus legals de Melània Zamora, actora civil que va morir el juliol passat, sense que s’hagi obert el testament. Es desconeix si els designats són els hereus. 4. El cap de Govern passaria a formar part de la causa Un dels hereus designats per l’advocat de la família Espot Zamora és el cap de Govern, que passaria a formar part de la causa com a actor civil. Si el testament ho corrobora també ho seran el pare i la germana. 5. Acceptada per “una bona administració de la justícia” El tribunal va acceptar la petició de suspensió de la causa, a la qual es va oposar l’advocat de la família Espot Zamora, des­prés de deliberar durant 55 minuts i per a una “bona administració” de la justícia.

El judici del 'cas BPA' s'ajorna fins al 14 d'octubre

tracking