Visita del Copríncep francès

Macron afirma que no li pertoca opinar en el debat de l'avortament

Les feministes reivindiquen legalitzar l’avortament durant el discurs final a Andorra la Vella

Respecte a les decisions dels elegits pel pobleFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Com a home, com a ciutadà i com a president de la República Francesa, sempre he defensat la igualtat de sexes. Com a Copríncep, no em correspon dir a un poble que tria els seus representants si ha d’acceptar o no l’avortament.” Malgrat haver abordat la qüestió en declaracions als periodistes, el Copríncep francès va tractar de nou la polèmica al voltant de la interrupció de l’embaràs en el seu discurs a la plaça del Poble. Prèviament, durant el discurs del cap de Govern, que el va precedir, una desena de feministes van voler fer visible el clam per la despenalització de l’avortament mostrant mocadors amb el lema Avortarem.

Emmanuel Macron va destacar en el discurs l’hospitalitat amb la qual el va acollir el país, “fent-me sentir com a casa”. El líder gal va refermar la vigència de les estructures d’Estat andor­ranes i “l’honor” que suposa ser el Copríncep dels andorrans. “El Coprincipat garanteix l’estabilitat de les institucions. Jo, seguint el meu jurament, compliré amb la meva funció, respectant sempre allò que els dirigents escollits pels habitants del Principat decideixin.”

Comunicacions i educació

Sota aquesta màxima, Macron va defugir posicionar-se de manera clara sobre l’avortament i la lluita contra el canvi climàtic, malgrat les pancartes que alguns dels assistents portaven a la plaça. Amb tot, el cap d’Estat de la República Francesa sí que va remarcar la necessitat de reequilibrar les relacions amb França, fent especial menció a la millora de les comunicacions entre ambdós estats i la permanència del sistema educatiu francès al Principat. “Malgrat que entre les nostres dues nacions s’han duplicat els intercanvis en tots els àmbits, l’ensenyament de la llengua i la cultura francesa són la clau de volta de cara al futur. En la mateixa línia, Macron va anunciar que el ministre d’Educació gal visitarà el país durant els mesos vinents i va remarcar la necessitat de restablir llaços amb les universitats franceses, establint partenariats que impulsin els estudiants andorrans a assistir-hi.

Pel que fa a les connexions per carretera amb França, el Copríncep es va comprometre a incorporar en el pròxim contracte d’obres crèdits per continuar els treballs de millora dels accessos, garantir-ne la seguretat i facilitar l’intercanvi de mercaderies i la mobilitat d’empreses i famílies, tal com ja havia comentat amb anterioritat al cònsol d’Encamp durant la visita a la parròquia.

Objectiu Europa

Respecte a l’encaix d’Andorra amb Europa, el Copríncep francès va demanar tranquil·litat als andorrans, assegurant que es respectaran les particularitats del país. “La Unió Europea és una estructura no hegemònica inèdita a la història que ha acollit les particularitats de tots els països que la formen. Andorra no ha de patir per això: la millor manera de conservar la sobirania del país és emmarcar-la en una sobirania més àmplia”, va afirmar. En aquest sentit, també va destacar la via dialogant iniciada pels andorrans des del 2015, evitant “replegar-se sobre si mateixos malgrat els impactes de la crisi”.

ESPOT TILLA LA VISITA D'"ÈXIT ROTUND"

Per al cap de Govern és una mostra del compromís del Copríncep amb Andorra la seva voluntat de reobrir el consolat al país, tancat des del 2017, així com el compromís d’invertir en la creació de “millors vies de comunicació amb França”. En general, per a Espot la jornada d’ahir va ser “fantàstica”, superant totes les previsions i destacant el suport explícit de Macron a l’acord d’associació amb la UE, “un dels reptes cabdals que tenim al davant”. “Considerem importantíssim que un país amb tant pes dins l’àmbit europeu com França doni suport a la negociació entenent les especificats andor­ranes.” “Ha estat un èxit rotund: el nostre objectiu era que conegués el país i la ciutadania i ell ha estat molt proper.”

REACCIONS

“Ajudarà a fer sentir millor la veu d’Andorra” CARLES ENSEÑAT. EL PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DEMÒCRATA va celebrar les paraules del Copríncep francès sobre l’encaix d’Andorra a Europa a través de l’acord d’associació, però preservant la identitat cultural i històrica del país. “El fet que es posi al costat d’Andorra és una gran notícia”, va expressar Enseñat, que considera que el Copríncep ajudarà a encarar les negociacions i “a fer sentir millor la veu d’Andorra”. “Creu en el dret de les dones a poder decidir” PERE LÓPEZ. EL LÍDER DEL GRUP PARLAMENTARI SOCIALDEMÒCRATA va ressaltar la posició de Macron sobre l’avortament i va destacar que “és el paper que correspon a un Copríncep”. López va demanar al Copríncep episcopal “que prengui la mateixa posició al respecte, sense amenaces”. “Macron creu en el dret de les dones a poder decidir i emplaça la decisió al Consell i a la voluntat dels andor­rans”, va destacar. “El missatge s’emmarca en l’acció política” FERRAN COSTA. EL NÚMERO 1 DEL GRUP PARLAMENTARI LIBERAL va destacar que la visita del Copríncep francès és “una bona notícia”. “És positiu que ens hagi deixat missatges que estan ben emmarcats en la nostra acció política”, va manifestar Costa, i va destacar que Macron “ens ha recordat que la nostra cultura, la nostra llengua i el nostre entorn són europeus i que la relació amb la resta d’Europa no afecta la sobirania del país”. “Ha copsat la realitat del que és Andorra” JOSEP PINTAT. EL LÍDER DEL GRUP PARLAMENTARI DE TERCERAVIA va titllar la visita de Macron d’un esdeveniment important. “Ens ha permès conèixer una persona molt propera i crec que ha copsat bé la realitat del que és Andorra i que podem comptar amb ell”, va expressar. Pintat va celebrar que el Copríncep francès va fer “una defensa clara de la Constitució, que sabia perfectament el que contenia i ho ha refermat”. “Encarna els valors europeus i la identitat” CARLES NAUDI. EL PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DE CIUTADANS COMPROMESOS va destacar que el Copríncep francès “encarna els valors profundament europeistes i la defensa de la nostra identitat i sobirania”. Naudi, que la considera una visita històrica, va destacar la voluntat de Macron de millorar les relacions amb França, quelcom que “s’ha de materialitzar en aspectes comercials, educatius i en infraestructures”.

tracking