Visita del Copríncep francès

França prioritza la millora de la connexió amb Andorra

El Copríncep va demostrar un gran coneixement de la història i la situació de cada parròquia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep francès va destacar la importància de la millora de la connexió entre Andorra i França, pel que fa a l’RN-22, i va posar de manifest que per al govern francès mantenir en perfectes condicions aquest accés és una prioritat. Així ho va manifestar Emmanuel Macron durant la visita que va fer al comú d’Encamp, una de les set parades que el Copríncep francès va fer a cada par­ròquia durant la jornada d’ahir i en les quals va demostrar un ampli coneixement de la història i la situació de cadascuna. El cònsol major encampadà, Jordi Torres, va reclamar al Copríncep rapidesa en la millora de la seguretat de la carretera que connecta els dos països. Macron, que va expressar la preferència de l’Elisi a treballar en aquest aspecte, va recordar que l’Estat francès es va posar a treballar al lloc de l’esllavissada a l’RN-22 de forma immediata. El Copríncep gal va dir que és conscient de la necessitat que la via d’accés al país veí estigui en perfectes condicions pel trànsit rodat habitual de vehicles i per a les relacions comercials. Com a totes les altres parròquies, Macron va signar el llibre d’or.

Macron va ser rebut pels actuals cònsols de cada parròquia, però també va tenir l’oportunitat de saludar altres autoritats com els anteriors mandataris comunals, alguns membres dels quarts, així com excaps de Govern, com Toni Martí a Escaldes-Engordany, i Albert Pintat i Òscar Ribas a Sant Julià de Lòria. Precisament a la parròquia laurediana el Copríncep francès va destacar l’aposta educativa de Sant Julià de Lòria, en especial per la Universitat d’Andorra, a més de recordar que va ser allà on hi va haver el primer col·legi francès. El màxim mandatari lauredià, Josep Miquel Vila, va manifestar la necessitat de preservar la història i les arrels del país però sempre mirant cap al futur. Macron també va fer referència a la tradició agrària de la parròquia laurediana. La primera parada que va fer Macron, però, va ser a Canillo, on el Copríncep gal va esmentar el Roc del Quer com un dels exemples per atraure turistes a l’estiu i es va interessar per l’esquí, la principal font d’ingressos durant l’hivern.

A Ordino, on el Copríncep va dinar als jardins d’Areny-Plandolit, es va dur a terme la visita més llarga de la jornada. Macron va subratllar les paraules del cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que just abans havia destacat les relacions entre la parròquia i França, a més del fet de comptar amb assessorament francès per dur a terme el projecte de candidatura per declarar la parròquia com a reserva de la biosfera. El Copríncep va ressaltar la joventut dinàmica de la par­ròquia i va refermar l’aposta per l’ensenyament francès al país. D’Ordino a la Massana, Macron va tornar a trobar-se amb una gran rebuda, i va insistir en els vincles entre els dos països veïns. D’altra banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, va ressaltar els atractius de la parròquia, com ara l’esquí.

La següent parada va ser Escaldes-Engordany, on el Copríncep francès va esmentar la cura del patrimoni natural, en especial per a la vall del Madriu-Perafita-Claror, tot i el desenvo­lupament econòmic, termal i comercial de la par­ròquia escaldenca. La cònsol major, Trini Marín, va destacar la joventut de la parròquia i atractius com ara Caldea. Les visites pels comuns va finalitzar amb l’ar­ribada a Andorra la Vella. Va ser allà on va fer referència a la història, al desenvolupament del turisme i el comerç, així com la importància i “l’oportunitat” de l’acord d’associació. D’altra banda, la cònsol major, Conxita Marsol, va reivindicar l’aspecte cosmopolita, europeu i sostenible de la capital andorrana.

REPORTATGE

Crits d’eufòria a Macron Cordial, proper i amable. El Copríncep francès, Emmanuel Macron, no va desaprofitar l’oportunitat de donar-se a conèixer a la població andorrana, amb qui es va saltar els protocols establerts. Malgrat la seva breu estada al Principat, el president de la República Francesa es va desfer en atencions al públic que el va anar a veure a totes i cadascunes de les set parròquies. No només va saludar i va donar la mà a tot aquell que se li va acostar, també es va apropar com les estrelles de rock fent-se selfies i firmant autògrafs, fins i tot en peces de roba, com per exemple gorres o sabates. La rebuda arreu del territori va ser eufòrica, plena de banderetes andor­ranes i crits dels més menuts. Per iniciativa de les escoles que van tancar les portes durant la visita del Copríncep arran d’un decret per part del Govern, es van concentrar a cadascun dels comuns milers d’estudiants esgargamellant-se per cridar l’atenció de Macron. De fet, els nens i la gent gran van ser majoria durant tota la jornada, mentre que la iniciativa del Govern per parar l’activitat de negocis i empreses no va tenir l’efecte esperat sobre l’assistència dels adults. Malgrat el decret que atorgava una hora de festa retribuïda a cadascun dels treballadors, molts van aprofitat l’estona per relaxar-se, sense acostar-se al lloc de visita del Copríncep. El moment més institucional de la jornada el va marcar la visita a la plaça del Consell General on, curiosament, no hi havia ni una sola ànima. Va ser en aquest moment quan Emmanuel Macron va aprofitar per saludar tots els consellers, membres de Govern i les principals autoritats andorranes en l’acte més protocol·lari del dia.

França prioritza la millora de la connexió amb Andorra

França prioritza la millora de la connexió amb Andorra

tracking