infraestructures

Acabats els treballs d'excavació del túnel de Tresponts a la C-14

Els dos fronts, que han perforat 1,3 quilòmetres de galeria, es van trobar ahir

Acabats els treballs d'excavació del túnel de Tresponts a la C-14GENERALITAT CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos fronts d'excavació que des del desembre passat han perforat els 1,3 quilòmetres que hi ha a l’interior de la galeria principal del túnel de Tresponts es van trobar ahir a uns 500 metres de la boca nord. El moment de la calada es va produir pocs minuts després de les onze del matí. Les obres, que s’enllestiran a finals de l’any 2020 i compten amb un pressupost de 35,4 milions d'euros, formen part del condicionament d’un tram sinuós de tres quilòmetres de la carretera C-14 al seu pas pels termes alturgellencs d'Organyà i de Fígols i Alinyà i fins a l'encreuament amb la via que va fins a Montant de Tost, que pertany a Ribera d’Urgellet. Un eix utilitzat molt freqüentment pels conductors andorrans.

Actualment, uns 6.800 vehicles diaris han de travessar el congost de Tres Ponts, una zona especialment sinuosa i on s’havien produït diversos despreniments de roques que van obligar a col·locar diverses xarxes de protecció a la muntanya.

Un cop units els dos extrems de les excavacions de la galeria principal, els treballs continuaran amb l’eixamplament de la calçada, que passarà a tenir deu metres. Per fer-ho possible, caldrà ampliar el petit túnel preexistent i executar alguns trams en voladís. També resten pendents les galeries d’emergència d’una infraestructura que tindrà una secció de 12,5 metres d’amplada per uns vuit d’alçada. A banda de guanyar en rapidesa i, sobretot, en seguretat, la infraestructura afavorirà els desplaçaments per aquesta zona.

El fet que ja hagi conclòs la perforació de la galeria principal fa preveure que es compliran els terminis previstos.

tracking