DADES DE L'HABITATGE

Fortes crítiques al Govern pel càlcul dels preus dels lloguers

Els sindicats i el PS consideren que les xifres publicades per Estadística sobre el preu mitjà del lloguer són irreals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats i el Partit Socialdemòcrata (PS) consideren que les xifres de l’enquesta de pressupostos familiars publicades per Estadística sobre el preu mitjà del lloguer al Principat, que el situen en 601 euros, no es corresponen amb la realitat. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, demana a l’executiu que “toqui de peus a terra”. “El Govern d’Andorra sembla que viu a Mart, sembla que viuen en una altra realitat”, explica Ubach que considera que el problema no és tant el preu mitjà de lloguer que es paga, sinó la pujada de l’arrendament quan els contractes es renoven. “Hi ha gent que viu des de fa 30 anys en el mateix pis que es trobarà una sorpresa quan se li acabi el contracte”, va manifestar el secretari general de l’USdA.

Ubach recorda que des dels sindicats es van aportar solucions a la situació com ara fer un registre de la propietat o destinar un 20% de l’edificació nova a pisos socials. Així mateix, lamenta que, tot i ser els que van denunciar l’afer, no puguin estar presents a la taula de l’habitatge per aportar solucions. “Arribem a la conclusió que no volen resoldre el problema”, sentencia.

En la mateixa línia, Guillem Fornieles, secretari general del SAT, creu que l’enquesta “no té fiabilitat” tenint en compte que hi ha molts lloguers “que estan fora de control”.

D’altra banda, la consellera general del PS, Rosa Gili, afirma que “és evident que les dades no són aquestes”, i manifesta que li sobta que “es torni a fer aquesta mitjana després de tot el que va passar l’any passat”, en referència a l’anterior enquesta publicada al passat novembre i que va generar una polèmica similar. “Deixa entendre que no estem tan malament”, afirma Gili, que exposa que són dades que presten a confusió.

ºDes de l’altre grup parlamentari de l’oposició, Terceravia, el conseller general Joan Carles Camp considera que “si es va a la borsa d’habitatge, ara el preu està per sobre”. “Les polítiques d’habitatge s’han de fer a llarg termini i s’ha de promoure que els constructors facin nous pisos”, va dir.

Estudis diferents

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va voler matisar que l’enquesta dels pressupostos familiars i la del preu de l’accés a l’habitatge “són enquestes diferents”. “Els 920 enquestats poden tenir contractes recents o de fa molt de temps”, punt que explicaria les dades, segons va manifestar el ministre. “És cert que la nomenclatura utilitzada quan es parla d’imports al lloguer pot prestar a confusió perquè es pot interpretar que s’està parlant d’un preu estàndard a tot el país. No és el cas”, va explicar.

En aquest sentit, el titular de Presidència i Economia va anunciar que s’està duent a terme un estudi, a petició del Col·legi d'agents i gestors immobiliaris (AGIA), per tractar de determinar quin és el preu del metre quadrat avui dia. Segons el ministre Gallardo serà Estadística, de manera confidencial, qui faci ús de les dades de l’AGIA per fer l’estudi “acurat i fidedigne” del preu d’accés a l’habitatge de lloguer. “És una eina que necessitem per aplicar les polítiques d’habitatge necessàries”, va afegir.

El president del grup parlamentari Liberal, Ferran Costa, no qüestiona la fiabilitat de l’estudi però creu que s’haurien de contextualitzar les dades. “Si es fes només una anàlisi de quin és el preu mitjà de lloguer que hi ha al mercat seria ben diferent”, va dir.

Fortes crítiques al Govern pel càlcul dels preus dels lloguers

tracking