Afers exteriors

La frontera que més amoïna França és la del Pas de la Casa

El ministre d’Acció i Comptes Públics admet en una resposta parlamentària que la del Pas és on ha posat més recursos repressius

La frontera que més amoïna França és la del Pas de la CasaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La frontera del Pas de la Casa és la que més amoïna França de tots els punts fronterers del veí del nord respecte al contraban de tabac i és per això que és la zona en què més recursos repressius situa sobre el terreny. Així ho afirma el ministre d’Acció i Comptes Públics del govern gal, Gérald Darmanin, en una resposta parlamentària a la pregunta del diputat de la República en Marxa Sébastien Cazenove relativa a les dificultats que troben els estanquers fronterers.

“Els territoris fronterers, principalment els departaments veïns del Principat d’Andorra, són objecte d’un pla d’acció específic que reflecteix la voluntat del Govern d’actuar en l’àmbit repressiu”, assenyala el ministre en la resposta parlamentària i afegeix que aquest pla “va contribuir a reforçar la coordinació entre els serveis francès i andorrà contra el frau transfronterer, particularment pel que fa al contraban de tabac”, d’acord amb els compromisos adquirits per ell mateix i el Govern a la carta d’intencions del 16 de març de 2018.

Darmanin afegeix en la contesta al diputat que totes aquestes mesures dutes a terme amb col·laboració amb el Principat formen part del marc més ampli del full de ruta del govern gal per al control del tabac. Aquest pla conté mesures per prevenir el tabaquisme, augmentar el preu del tabac i donar suport a aquells que volen deixar de fumar. També inclou mesures per transformar els comerços de venda de tabac i per lluitar contra totes les formes de tràfic.

“Aquesta política contra el tabaquisme no té precedents en les seves ambicions i els primers resultats són encoratjadors”, diu el ministre, que treu pit per “l’efectivitat del sistema duaner per lluitar contra el tràfic de tabac”, ja que les incautacions realitzades el 2018 per les duanes de França van augmentar un 15% i aquesta tendència continua enguany.

Prioritat a les duanes

El ministre d’Acció i Comptes Públics inicia la resposta a la pregunta de Cazenove respecte a quines mesures està prenent el govern francès per combatre eficaçment el contraban de tabac, especialment a les zones frontereres, assenyalant que “la lluita contra el comerç il·lícit de productes del tabac és una de les principals prioritats assignades a la duana” per part del seu ministeri i que ho és “en nom d’un doble imperatiu de salut pública i de suport als estanquers”.

Darmanin assegura que això es reflecteix “no només en l’enfortiment de les mesures legislatives, sinó també en l’acció més forta sobre el terreny, especialment en les zones frontereres”.

Qüestionat també sobre que té previst fer el govern francès pel que fa al sistema europeu d’impostos sobre tabac, el ministre parla d’una doble via. A nivell jurídic, l’executiu defensa a nivell europeu una doble solució per fer front a les dificultats relacionades amb les compres transfrontereres: primer, introduir límits quantitatius estrictes per a les compres transfrontereres per part del seu ús personal, i en segon lloc, elevar els tipus impositius mínims previstos pel reglament europeu per tal d’aconseguir una millor harmonització dels preus al nivell de la Unió Europea. Una mesura, la segona, que ara no afectaria Andorra, però sí que podria tenir-ne en un futur acord d’associació amb Brussel·les.

Duplicació de les sancions

Per acabar, el titular de la cartera d’Acció i Comptes Públics de l’exectiu francès recorda l’aprovació a l’Assemblea General de la llei del 23 d’octubre de 2018 que preveu la duplicació de les penalitzacions fiscals en cas de frau, amb sancions que oscil·len entre els 1.000 i els 5.000 euros.

UN DELS QUATRE DRONS DE FRANÇA

El servei de duanes francès ha posat en marxa de manera experimental l’ús de drons per lluitar contra el contraban. Són tres les proves pilots iniciades i una d’aquestes es realitza a la zona fronterera amb el Principat. A Andorra l’experiment està basat en el desplegament d’un dron captiu per facilitar la vigilància del tràfic il·lícit de cigarrets. França també utilitza dos drons, finançats per l’Agència Europea de Seguretat Marítima (EMSA) al Mediterrani i a la zona de la Manega-Mar del Nord, en col·laboració amb la direcció d’Afers Marítims. La tercera prova pilot es fa a les Antilles.

tracking