Dades econòmiques

Les importacions de França són el 13% del total quan el 1993 eren el 35%

El 2018 van suposar el 13,1% del total, quan fa 25 anys eren el 35%, un percentatge gairebé similar al dels productes d’Espanya

Les importacions de França són el 13% del total quan el 1993 eren el 35%ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les importacions provinents de França segueixen el camí que les acabarà portant a ser residuals i de nou tornen a perdre pes en el volum total de les mercaderies que Andorra compra a l’estranger. L’any passat es van importar productes per un valor de 1.368 milions d’euros. De total, 844 milions van correspondre a mercaderies que van arribar a Andorra des d’Espanya i 181 a les adquirides a França. En percentatge, el 63,8% de les importacions van venir de l’Estat veí del sud i el 13,1 % ho van fer del veí del nord. La situació actual xoca amb el que passava fa uns 25 anys quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat.

El 1993, el primer any en què el departament d’Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les provinents de França era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així mentre que el percentatge de les importacions provinents del veí del sud ha crescut uns 26 punts en un quart de segle, el de les arribades del nord ha disminuït en 22. Un pes, el de França, que majoritàriament ha anat a parar a Espanya.

La tendència continua en el pimer semestre de l’actual exercici. Andorra ha importat mercaderies per un valor de 650,3 milions d’euros. Del total, 414 milions corresponen a compres fetes al veí del sud i 81 al veí del nord. El pes percentual seria del 63,2% de les importacions espanyoles i del 12,5% de les franceses, que continuen a la baixa un any més.

Importacions en valor

Respecte a les importacions en valor, les dades també posen en relleu la imparable reducció de la influència francesa en l’economia del Principat. L’any 1993, Espanya va importar productes a Andorra per un valor de 268 milions d’euros, quinze menys dels que es van pagar a França per aquest capítol. L’any passat, van ser 844 milions d’euros els gastats en productes importats des de l’Estat espanyol, 643 més que els invertits a França.

Les fonts consultades atribueixen la cada cop menys influència dels productes francesos a diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Expliquen que fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, assenyalen les mateixes fonts, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció. Això, conjuntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i sovint tancada a l’hivern, també és un fre.

Cal recordar, per exemple, que entre final d’abril i principi de maig l’accés a França va estar prohibit divuit dies per una esllavissada que va obligar a tancar l’RN-22 i totes les importacions que haurien d’haver vingut de l’estat veí del nord es van fer per Espanya. Així, les mercaderies que van entrar de França l’abril passat van ser per un valor d’11,7 milions, mentre que les del maig ho van ser per 15,3. D’Espanya van entrar productes per un valor de 68,6 milions a l’abril i de 71,9 al maig. L’any passat, des de França van entrar mercaderies per un valor de 15,1 milions a l’abril i d’11,7 el maig i des d’Espanya de 63,6 a l’abril i de i 68,6 al maig. És a dir, que més que reduir-se les importacions del veí del nord el que va passar a conseqüència del tancament de la carretera d’accés a França pel Pas de la Casa és que van crèixer les del veí del sud.

Les importacions de França són el 13% del total quan el 1993 eren el 35%

tracking