x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Irregularitats comptables

Acusen Claverol d'apropiar-se diners

Els fins ahir president de la Fundació Privada Tutelar hauria desviat uns 20.000 euros dels comptes de l’ens
David Claverol destituït com a president de la Fundació Privada Tutelar

David Claverol destituït com a president de la Fundació Privada Tutelar

El Patronat s'ha reunit d'urgència per analitzar els fets i nomenar Joan Carles Rodríguez Miñana en el càrrec que fins ara tenia David Claverol

Una reunió de la Fundació Privada Tutelar en què va participar David Claverol.

Acusen Claverol de quedar-se 20.000 euros de la Fundació Tutelar

Una reunió de la Fundació Privada Tutelar en què va participar David Claverol.

SFG
Actualitzada 23/08/2019 a les 12:46
La Fundació Privada Tutelar va destituir ahir a la tarda de totes les seves funcions el president i membre del patronat, David Claverol, que ocupava aquest càrrec des del passat 9 de juliol quan va substituir Joan Carles Rodríguez Miñana. La decisió es pren pocs dies després que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, com a membre del patronat, i la fundació denunciessin Claverol a la fiscalia pels presumptes delictes de falsificació documental i reintegraments indeguts. En la mateixa reunió, convocada ahir a la tarda d’urgència, el patronat va decidir nomenar de nou president de l’entitat Rodríguez Fiñana, que fins ara ocupava el càrrec de secretari. El seu lloc l’ocuparà Simon Binsted. Tots dos en són patrons.
L’alerta que alguna cosa estava passant amb el president de la Fundació Tutelar, van explicar al Diari fonts properes al cas, la va donar una treballadora de l’entitat que en tornar de vacances el 14 d’agost passat va detectar que s’havien produït diversos moviments bancaris no habituals en la forma de treballar de l’ens. Concretament, s’haurien fet reintegraments per un valor d’uns 20.000 euros en les diverses entitats bancàries amb les quals la Fundació Tutelar hi treballa.

La responsable, van assenyalar les mateixes fonts, es va posar en contacte amb els bancs, que li van indicar que els diners els havia retirat el president de l’entitat. La trucada es va fer perquè la Fundació Tutelar mai fa pagaments en efectiu. Sempre els realitza via transferència. Els mateixos bancs, quan Claverol va a realitzar els reintegraments, li van recordar que aquesta no era la forma d’actuar de l’entitat, advertència de la qual el president del patronat, que tenia poders per utilitzar els diners de l’ens, en va fer cas omís.

Contactes amb Claverol
El mateix dia 14, el patronat es va posar en contacte amb Claverol, que va afirmar que havia actuat d’aquesta manera perquè estava enfadat amb els bancs i els volia escarmentar i va assegurar que els diners estaven en una caixa forta en el seu habitatge. El president, al qual el patronat li va reclamar que retornés els diners, va finalitzar la conversa dient que en els propers dies ho aclariria tot i que tots els moviments estaven perfectament documentats. Dels 20.000 euros, uns 6.000 s’haurien presumptament traspassat a la Fundació Claverol de manera directa i sense cap justificació. Els altres 14.000, a l’hora de fer els reintegraments, s’haurien justificat en el pagament en mà de proveïdors i serveis a la Fundació Privada Tutelar. En aquest cas hi hauria factures i el que s’està investigant és si les havia fet en col·laboració d’algun dels proveïdors per repartir-se els diners o directament eren inventades.

El patronat, dos dies després de tenir coneixement dels fets i tenint en compte que el 15 d’agost era festiu, va presentar el divendres 16 a les vuit de la tarda una denúncia a la fiscalia pel reintegrament dels 20.000 euros. Ho va fer el ministre Rossell tres hores després de ser informat per la fundació de les irregularitats comptables que s’havien detectat.
D’altra banda, Claverol hauria presentat la seva renúncia al càrrec dimarts passat després de tenir coneixement que el patronat havia convocat la reunió d’urgència d’ahir amb només dos punts a l’ordre del dia: la destitució del president i el nomenament d’un de nou. La trobada s’ha fet gairebé una setmana després de saber-se els fets, ja que fins ahir no hi va haver el quòrum suficient per poder realitzar-la.

L’ara expresident va enviar un correu electrònic als patrons de la fundació presentant la renúncia amb caràcter “immediat i irrevocable”. Un correu electrònic en què Claverol lamentava les molèsties que hagi pogut crear arran “d’una manera de fer” i “una manera d’operar” per uns reintegraments i unes factures que “han pogut causar qualsevol confusió”. En l’escrit afegia que tal com va informar al patronat, “el meu despatx tornarà a estar operatiu la setmana del 26 d’agost i tot quedarà reintegrat novament als comptes pertinents”. Acabava el correu indicant que per motius familiars no podria assistir a la reunió d’ahir. No ho va fer.

Versió del ministre Rossell
Minuts després de la reunió en què es va destituir Claverol com a president i patró de la fundació, el ministre Rossell va atendre els mitjans de comunciació per donar la seva versió dels fets. El titular de Justícia i Interior va explicar que alguna de les irregularitats detectades la va fer Claverol abans de ser president. Quan era secretari del patronat i tenia poders per fer-ho. Rossell va indicar que a més de destituir-lo se li han revocat els poders i s’ha contactat les entitats bancàries per evitar que pugui fer cap altre moviment. Va afegir que es realitzarà una auditoria dels comptes de la fundació i va donar un missatge de tranquil·litat als familiars dels tutelats. “Aquesta situació no ha de suposar cap problema per al normal funcionament de la fundació”, va indicar el ministre.

Rossell va dir que les irregularitats es van detectar fa un mes i que es va contactar amb Claverol perquè les justifiqués. “La resposta han estat excuses de tota classe”.
 
FACTURA DE 2.000 EUROS PER GESTIONS
La fundació ha denunciat a la fiscalia la presumpta apropiació per part de David Claverol d’uns 2.000 euros després que l’expresident passés a l’entitat una factura per aquesta quantitat en concepte d’unes gestions, concretament la recerca d’un nou local per a l’entitat, realitzades en nom del patronat. Cal recordar que cap càrrec del patronat és remunerat i que les gestions que hauria realitzat són part de la seva feina com a president.
SUPORT D'AMIDA, AUTEA I ANDTDAH
Amida, Autea i Andtdah-Albatros van fer públic ahir un comunicat on donen tot el suport a la Fundació Privada Tutelar. “Valorem molt positivament la ràpida detecció de les irregularitats presumptament comeses pel fins avui president de l’entitat, David Claverol. Restem expectants de la investigació oberta per part de fiscalia que esperem que aclareixi els fets al més ràpidament possible”, indiquen.
Veure’n més
31
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts