x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Operació judicial

Registre a Assegurances Generals

La batllia ordena un escorcoll a la seu de la companyia a l’existir indicis de males praxis
Actualitzada 22/08/2019 a les 13:43
Membres de la policia judicial van realitzar un escorcoll dimarts per ordre de la batllia en relació amb la investigació que s’està fent per presumptes irregularitats a Assegurances Generals que haurien portat la companyia a una situació delicada financerament. El problema deriva presumptament d’un forat econòmic que s’hauria creat com a conseqüència d’inversions d’alt risc que els responsables van fer per intentar compensar pèrdues que havien tingut en diferents operacions.
Una de les àrees on s’haurien produït els problemes és la de les assegurances de vida o pensió amb capitalització. Aquest tipus de producte financer es basa en aportacions que fa el client que van engreixant un dipòsit que li ha de donar un rendiment pactat. Quan arriba el moment de la jubilació o d’executar l’assegurança de vida, la companyia ha de retornar el capital invertit i el rendiment. Les pèrdues en la inversió haurien produït una reducció del capital dels clients. Per redreçar aquesta situació, segons fonts properes al cas, Assegurances Generals hauria iniciat una política d’apostes molt més agressiva amb l’objectiu de recuperar. La situació dels mercats no hauria acompanyat la tàctica d’alt risc i el forat s’hauria engrandit fins al punt, segons les mateixes fonts, d’haver posat l’entitat asseguradora en una situació en què possiblement no podria fer front a tots els seus compromisos. Els indicis respecte a les dificultats financeres d’Assegurances Generals van comportar la intervenció per part de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). L’acció va tenir lloc divendres. Paral·lelament, la Batllia i la fiscalia han estat investigant si es podrien haver comès delictes en la gestió de l’empresa. Els indicis, segons les fonts coneixedores del cas, de les presumptes irregularitats haurien estat el desencadenant de l’ordre de registre en què s’ha comissat documentació. Fonts policials van comentar que encara que la companyia ja es trobava controlada per l’Autoritat Financera arran del nomenament d’un administrador i del cessament dels seus propietaris, l’oficina s’havia reobert i existia el risc d’alteració o destrucció. Per evitar aquest escenari, la batllia ha preferit garantir la informació susceptible de tenir relació amb el cas.


Comunicat de l’AFA

L’Autoritat Financera Andorrana (AFA) va emetre ahir per primer cop un comunicat sobre l’afer d’Assegurances Generals. L’organisme, presidit per Raül González, indicava al text que “en el marc de l’exercici de les seves potestats de supervisió, l’AFA ha detectat que a Assegurances Generals S.A. concorren suficients indicis que comportarien que l’entitat es troba en una situació de dificultat financera, fet que ha comportat l’adopció de les mesures de control especial esmentades”. L’autoritat financera destacava que “l’objectiu perseguit amb aquestes mesures és salvaguardar els interessos dels assegurats i dels tercers interessats, així com garantir el normal funcionament de les activitats de l’entitat”. Respecte al mandat legal per fer-ho, el supervisor financer indica que l’AFA ha de dictar mesures de control especial en cas que una entitat d’assegurances es trobi en una situació de deteriorament financer de manera que no compleixi les seves obligacions en matèria de cobertura del capital de solvència obligatori i del capital mínim obligatori, o es trobi en una situació de dificultat financera”.
 
EL SECTOR CONSIERA "IRRESPONSABLE" L'OPACITAT DE L'AFA
Bona part del sector assegurador es troba molt molest per com s’ha comportat l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) en la comunicació de la intervenció d’Assegurances Generals. Diferents membres del col·lectiu van titllar d’“irresponsable” i/o “amateur” la gestió que el supervisor ha fet del cas. La intervenció va tenir lloc divendres i aquell mateix dia ja es va fer pública. No va ser fins ahir al migdia quan l’AFA, de forma gairebé paral·lela al BOPA, va fer pública la intervenció. Durant cinc dies els nervis han estat màxims per part dels clients, de la resta de companyies del sector i de múltiples empreses que tenen relació amb Assegurances Generals. El fet que el supervisor ni tan sols ho confirmés ni desmentís durant cinc dies es considera “inaudit” i “un desconeixement absolut de les conseqüències que tenen les decisions que ells mateixos prenen sobre les persones i les empreses”. Diferents asseguradors es preguntaven què hauria passat a Espanya si els mitjans publiquen que el supervisor intervé una asseguradora i l’Estat ni ho confirma ni ho desmenteix: “Totes les oficines col·lapsades de gent a la porta cridant.” I es pregunten què hauria passat si aquí dilluns arriba a haver-hi una cua de gent reclamant, si la fotografia s’hauria utilitzat novament per atacar la reputació d’Andorra. Els asseguradors consultats van manifestar que una acció d’aquesta “irresponsabilitat” només és justificable per “l’amateurisme” de l’organisme sense cap tipus d’experiència en situacions d’aquesta complexitat. El sector no pot entendre com s’ha pogut jugar amb la por de totes les persones que tenen els seus estalvis o pòlisses a Assegurances Generals, sense dignar-se l’AFA ni tan sols a confirmar (o desmentir) que l’havia intervingut, ni que no n’hagués donat detalls.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts