diada D'andorra

Ponents a Prada defensen els valors d'abans per fer Andorra sostenible

Ponents a Prada afirmen que és necessari revisitar el passat per tornar el sentit comú a la societat

Ponents a Prada defensen els valors d'abans per fer Andorra sostenible

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La majoria de les pràctiques que avui estem aplicant en la sostenibilitat eren el pa de cada dia dels nostres padrins i padrines”, va afirmar Lydia Magallón, una de les ponents participants ahir a la 32a Diada Andorrana que es va celebrar a Prada, dedicada a debatre sobre l’economia circular. L’exsecretària d’Estat de Medi Ambient i comerciant de proximitat assegura que la incorporació d’Andorra a aquest nou model passa per la necessitat de revisitar el passat per recuperar el seny dels avantpassats. “En un cert moment de la història de la nostra civilització vam perdre el sentit comú” i així “es va implantar la cultura de produir, usar i llençar”, va assenyalar. En la mateixa línia, Josep Maria Vallès va afirmar que “l’empenta de l’economia lineal va eliminar la logística dels envasos retornables amb consigna”, i “ara es torna a parlar de la necessitat de recuperar aquesta manera de fer”.

Magallón va assenyalar que abans les pràctiques se sostenien en tres principis bàsics: Quilòmetre zero, on tot era de proximitat o es produïa a casa; Reutilitzar, quan un vestit quedava petit passava al germà o germana; i Reciclar, les restes es donaven als porcs o a les gallines, o s’abocaven a l’hort per fer compost”. D’altra banda, la manera de fer “dels models de consum i producció de la societat actual corresponen a un esquema lineal basat en tres conceptes: producció, consum i eliminació; que té greus conseqüències per a l’entorn”, va declarar Magallón. Aquí entra en concepte d’economia circular, que representa una alternativa que pot donar resposta a aquests reptes, ja que “ara ens adonem que cal que tornem al seny dels nostres avis perquè la manera que tenim de consumir ens porta a un atzucac i a la destrucció del nostre planeta”, va matisar Magallón.

Formes de consum

L’economia circular no és més que aprofitar el que ja no serveix per fer coses noves. Josep Maria Vallès va explicar que és “la quarta generació que viu traient partit a allò que per a altres són residus”, i que “l’empenta de l’economia lineal va fer eliminar la logística dels envasos retornables amb consigna, i ara es torna a parlar de la necessitat de recuperar aquesta manera de fer”. El responsable del Grup Refesa va declarar que “la nostra família ha seguit l’evolució de la nostra societat. En l’època del meu besavi es reutilitzava tot; en la del padrí es seguia recuperant i reutilitzant al màxim els materials; però a la societat on va evolucionar el pare va canviar el model de l’economia. I ara a la nostra generació ens toca afrontar el repte mundial de repensar la nostra forma de consumir”. “No consumir més recursos naturals dels que hi ha disponibles, no esgotar el planeta, i tornar a mirar cap al passat i aprendre dels nostres avantpassats per reduir el nostre impacte”, va reafirmar.

L'AGRICULTURA I LA RAMADERIA TRADICIONALS COM A REFERENT DE L'ECONOMIA CIRCULAR

Andorra ha passat d’una economia tradicional basada en l’agricultura i la ramaderia a una economia moderna basada en el sector dels serveis. Berna Coma, consellera general del grup Demòcrates, va destacar en la seva ponència que “el malbaratament dels recursos i el consum abusiu s’oposen a un creixement econòmic sostenible, adequat a les nostres necessitats i respectuós amb el medi ambient”. I va recordar que “els nostres avantpassats van sobreviure gràcies a la pràctica d’una agricultura tradicional.” Els pagesos i ramaders vivien del que conreaven i criaven el bestiar per alimentar-se, les ovelles per aconseguir llana i vestir-se, i les vaques per a la llet i per fer formatge. “Aquest model econòmic era circular perquè s’aprofitaven realment tots els recursos i no es malbaratava res”, va sentenciar Coma. En aquest context, “s’hauria de conscienciar la ciutadania dels efectes positius de consumir productes de proximitat tant per a la nostra salut, com pel que fa a l’empremta mediambiental del seu cicle complet, des de la producció fins al consum final”, i va remarcar “el consum responsable com a pilar de l'economia circular”. Per aquest motiu, va motivar l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra i el departament de Medi Ambient de Govern a “continuar potenciant l’agricultura del país, perquè la seva producció sigui rendible i sostenible en el temps”. La consellera veu evident que “avui en dia no es podria retornar a aquella situació, però sí recuperar certs valors i actituds”.

Ponents a Prada defensen els valors d'abans per fer Andorra sostenible

tracking