El 40% de les vendes del Mercadona són a andorrans

Jordi Fàbrega destaca que la gran superfície “s’aprofita molt més del ‘tax free’ que no pas el petit comerç

El 40% de les vendes del Mercadona són a andorrans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Seu d’Urgell s’ha convertit en un dels llocs on molts residents andorrans fan la seva compra per la possibilitat de fer el conegut tax free. És a dir, per la possibilitat de poder recuperar els diners pagats en concepte d’IVA un cop creuada la duana. Tant és així que gran part dels clients del Mercadona de la capital urgellenca són ciutadans del Principat. En concret, aproximadament el 40% de les vendes d’aquesta superfície el 2018 van ser a clients d’Andorra que van demanar el tax free. Així ho ha explicat l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, que apunta que es tracta d’una dada que li van facilitar els mateixos responsables d’aquest establiment.

Etiquetes:

Una xifra que, segons Fàbrega, “no és menyspreable”, però que no es dona de la mateixa manera en els petits comerços de la localitat catalana, en què el nivell de vendes amb tax free “és mínim”.

Desequilibri del petit comerç

En declaracions al Diari, l’alcalde lamenta que les botigues de la Seu d’Urgell no es beneficiïn tant de la forta injecció econòmica que els podria suposar tenir més clients andorrans. “És veritat que ara mateix s’aprofita molt més del tax free la gran superfície que tenim a la rotonda que no pas el petit comerç”, afirma, si bé admet que “és més fàcil per el tax free quan fas una compra de 1.000 euros en una gran superfície que no quan vas a comprar uns pantalons”. Precisament per aquest motiu, Jordi Fàbrega posa en relleu que des de l’administració que encapçala es treballa amb “l’objectiu” que el petit comerç “se’n pugui aprofitar una mica més”. De fet, afegeix, “són ells mateixos els que ho han vist i han fet una campanya per anunciar que fan el tax free”. En qualsevol cas, l’alcalde subratlla que la possibilitat que els residents andorrans es puguin descomptar l’IVA als establiments de la Seu “és un incentiu per a nosaltres”.

“Els 80.000 habitants que viuen a Andorra no vindran a comprar a la Seu, però si aconseguim que un 3 per cent dels habitants d’Andorra algun dia baixin ja és un incentiu més”, manifestar. En aquest sentit, Jordi Fàbrega vol destacar que “és peccata minuta per als comerços d’Andorra el que els pugui treure el tax free d’aquí”. “El mercat andorrà és tan gran que és difícil que puguem ser una competència”, sentencia.

UN 25% DE TREBALLADORS URGELLENCS TENEN FEINA AL PRINCIPAT

El mercat laboral andorrà és “important” per als habitants de la Seu d’Urgell, ja que permet “col·locar treballadors”. Així ho afirma l’alcalde del municipi català, Jordi Fàbrega, que destaca que l’objectiu del seu consistori és tenir “cada vegada més transfronterers”. És a dir, persones autoritzades a treballar al Principat, però que han de pernoctar de forma habitual fora del territori andorrà. En aquest sentit, Fàbrega assenyala que a hores d’ara hi ha 1.600 transfronterers que resideixen a la Seu. Així, Fàbrega manifesta que la Seu d’Urgell compta amb uns 3.800 afiliats que estan cotitzant a la Seguretat Social. Sumats als 1.600 transfronterers, surt un total de 5.500 persones empleades residint al municipi, “de les quals un 25% treballa a Andorra”. “Un 25% dels treballadors de la Seu ho fan a Andorra”, remarca l’alcalde, que recorda que “molts d’aquests treballadors són qualificats que difícilment trobarien feina a la Seu”. “Això és enormement positiu”, admet. De fet, Jordi Fàbrega destaca tenir “la sensació” que “la majoria” dels transfronterers “és gent de la Seu que ha anat a treballar a Andorra”. No obstant això, reconeix “no tenir-ho quantificat”. En paral·lel, el màxim dirigent del consistori urgellenc apunta que “un dels temes importants és retenir el nostre talent” i aquí el Principat també esdevé una peça clau. I és que, segons Jordi Fàbrega, els joves “molt ben formats que han anat a estudiar a Barcelona” després tenen “molt difícil trobar ofertes laborals fora de la gran metròpoli i és més fàcil que puguin trobar feina a Andorra”.

tracking