ensurt a Sant Julià

Torres es mostra a favor del control de les zones de risc

El cònsol d’Encamp es mostra a favor de la mesura del Govern de crear mecanismes de control que atorguin més responsabilitat als propietaris

Torres es mostra a favor del control de les zones de riscFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, es mostra a favor de crear mecanismes de control més exhaustius de les zones de risc d’esllavissades que atorguin més responsabilitat als propietaris dels terrenys. Aquesta és una mesura que el Govern va aprovar en el consell de ministres, celebrat de manera extraordinària per l’esllavissada que dissabte passat va afectar la CG-1 a l’alçada del Punt de Trobada. L’executiu va acordar modificar el Reglament de Construcció per incloure noves mesures que ajudin a evitar que es produeixin més incidents com aquest, com obligar els propietaris a mantenir els terrenys en bones condicions i fer inspeccions i revisions cada cinc anys de tots els elements de protecció davant de riscos naturals per part de tècnics especialitzats, que en cas de detectar alguna anomalia, l’hauran de posar en coneixement al comú. Tanmateix, es va decidir crear un reglament específic sobre els ancoratges i els elements d'estabilització i establir un pla d'actuació d'inspecció de totes les excavacions del país per verificar el manteniment i establir les mesures de correcció en cas que fos necessari. D’altra banda, qualsevol desmunt haurà d'estar vinculat a una construcció i no es podrà deixar abandonat.

Torres valora positivament aquestes decisions per part de l’executiu, ja que considera clau una acció conjunta de propietaris i administracions per tal de prevenir possibles accidents. Malgrat que entén que les mesures exigiran als comuns fer més treball de vigilància per assegurar-se que els particulars compleixen amb les seves obligacions, el cònsol d’Encamp considera que és la manera més efectiva d’evitar que es puguin produir més esllavissades en altres indrets del país. “Aquesta és una mancança que tenim i en aquest sentit dono suport total a la iniciativa del Govern”, va concloure.

Sense perill a Encamp

El comú d’Encamp no ha detectat cap zona que sigui susceptible de patir una esllavissada. Segons el que va explicar ahir el cònsol major, no hi ha cap mur de què la corporació tingui constància que tingui “deficiències o mancances”, per la qual cosa assegura que a la parròquia estan “tranquils”.

Tanmateix, va recordar que en la majoria de les parcel·les on s’han fet desmunts s’han construït edidifics, la qual cosa fa que sigui la mateixa comunitat la que estigui pendent del bon estat dels murs i dels ancoratges. Malgrat que assegura que la corporació no té constància de “cap queixa ni reclamació” per murs que estiguin en mal estat o tinguin perill de caure, Torres va voler reiterar el seu suport a les mesures acordades al consell de ministres per tindre més control sobre possibles esllavissades ja que, segons va apuntar, “que no ho tinguis detectat no vol dir que no hi pugui haver algun problema”.

APARELL PER VIGILAR ELS MOVIMENTS DE TERRA A L'ESLLAVISSADA

Dos agents de bombers van instal·lar ahir un teodolit a la zona de l’esllavissada del Punt de Trobada per estar a l’aguait de possibles moviments de terra que puguin provocar un altre despreniment. Els efectius van accedir a la zona en helicòpter i van haver de despenjar-se en ple vol per col·locar l’instrument a la muntanya, en una operació que va aixecar un núvol de pols que va cobrir la zona i els voltants. El teodolit és un aparell que s’utilitza per mesurar angles, distàncies i desnivells al terra. Es tracta d’un telescopi que està muntat sobre un trípode i que compta amb dos cercles graduats, un de vertical i un altre d’horitzontal, que serveixen per mesurar els angles amb l'ajuda d'unes lents. L’objectiu d’aquesta instal·lació és poder vigilar canvis en els angles d’inclinació del material que hi ha a la zona afectada per l’esllavissada de dissabte passat i poder reaccionar ràpidament en cas que es registri qualsevol moviment que pugui provocar la caiguda de pedres o de terra.

TORRES VEU "VIABLE" FER EL RECINTE MULTIFUNCIONAL A PRADA DE MOLES

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, veu “viable” fer un recinte multifuncional a Prada de Moles. Després de la confirmació que l’FC Andorra disputarà a la instal·lació encampadana els seus partits com a local a Segona Divisió B aquesta temporada, Torres creu que el camp podria continuar acollint l’equip en cas d’ascendir a Segona Divisió. Per a aquesta categoria, la Reial Federació Espanyola de Futbol exigeix, entre altres coses, que els estadis tinguin una capacitat mínima de 6.000 espectadors, un requisit que no compleix cap instal·lació del país. En el cas de Prada de Moles, que actualment compta amb uns 500 seients, s’hauria de fer “obres importants”, com va assenyalar el cònsol. Malgrat això, Torres posa Prada de Moles a disposició del Govern i de l’FC Andorra, que en una reunió de fa aproximadament un mes van decidir que en cas que el club de Gerard Piqué ascendís a Segona Divisió es construiria un recinte multifuncional que servís per disputar els partits de l’equip i acollir grans espectacles com el Cirque du Soleil o la Fira d’Andorra. En la trobada es va acordar que els comuns d’Encamp i Andorra la Vella estudiarien de quins espais disposen per poder construir aquestes instal·lacions. En aquest sentit, el cònsol major d’Encamp ha admès que en cas que l’estadi, que sorgiria de la col·laboració publicoprivada entre les administracions i l’FC Andorra, es construís a Prada de Moles, s’haurien de fer canvis molt significatius, com una ampliació molt important de la grada, posar gespa natural o elevar el terreny de joc per fer-hi aparcaments a sota. De moment, les instal·lacions ja tenen previstes unes reformes per fer front al salt de categoria de l’FC Andorra. Així, es construiran dos nous vestuaris i un bar i s’ampliarà la capacitat de la grada amb un centenar de seients. Tanmateix, el cònsol va informar que el club finançarà altres reformes.

tracking