reportatge

Una festa major reutilitzable

La fabricació de nius d’ocells amb fusta reutilitzada és només un dels tallers que hi haurà durant el cap de setmana de festa major a Sornàs. La iniciativa busca promocionar l’ús de materials que puguin tenir una segona vida i no contaminin, com les banderoles de tela.

Una festa major reutilitzable

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reduir, reciclar i reutilitzar. La regla de les tres erres és una idea que cada cop està més estesa arreu del món i té més importància a la societat del segle XXI. No és per a menys i és que, segons l’organització mediambiental Ecoembes, més del 60% de les escombraries que acaben al cubell podrien ser reciclades.

Al Principat, la iniciativa per fer un món molt més sostenible l’ha portat Sornàs. La població de la par­ròquia d’Ordino va començar ahir les activitats de la seva festa major que té com a objectiu ser el cent per cent reutilitzable.

Motivat per la gran quantitat d’escombraries que es generava, Sornàs ha envoltat tota la festa major d’activitats per conscienciar els més petits d’evitar l’ús dels plàstics i mantenir un ambient molt més saludable. Clara Font, col·laboradora de la comissió de festes del poble, va comentar la necessitat de fer tallers per als més petits: “Demà serà el dia principal i farem diferents tallers per aportar la idea de rebutjar els plàstics. Farem activitats com una desfilada de moda on l’estilista ha confeccionat totes les peces amb roba reutilitzada. També farem un taller per als nens on tocarem instruments de percussió fets amb fusta. A més a més, fabricarem nius i hotels per als insectes amb material reutilitzat. Tot tindrà a veure amb materials que es poden reutilitzar i que siguin bons per al planeta.”

Com a iniciativa pròpia i amb la intenció de donar exemple, la comissió va decidir que gran part del material utilitzat compleixi la regla de les tres erres: “És el primer any que ens prenem tan seriosament l’aspecte de la reutilització i pràcticament tot el que fem servir ho podrem utilitzar l’any que ve. Per exemple, totes les banderoles que hem posat per arreu del poble són de tela. Els llums són de LED de baix consum i els gots, de plàstic dur reutilitzable”, va afegir Font.

De cara al futur, la comissió de festes està estudiant millorar encara més la iniciativa amb la inclusió de plats de paper: “Aquest any l’única cosa que no és reutilitzable són els plats, que són de plàstic. No obstant això, l’any vinent volem portar més enllà aquesta idea i fer servir plats d’un altre tipus de material que pugui ser també sostenible”.

Per finalitzar, Font feia una crida i motivava les altres poblacions a “seguir iniciatives que ajudin en la sostenibilitat del planeta”.

Actes com la botifarrada popular, balls cubans, la gran toia o la discomòbil omplen el cap de setmana a Sornàs de festa i llum.

tracking