HABITATGE

Els alts preus d'Andorra deixen la Seu sense pisos de lloguer

L’augment de preu dels immobles del Principat provoca que la gent busqui a la capital alturgellenca una sortida més econòmica

Els alts preus d'Andorra deixen la Seu sense pisos de lloguerARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment de preu dels immobles del Principat ha provocat una davallada dels pisos de lloguer a la Seu d’Urgell. L’efecte Andorra propicia que la població busqui a la capital alturgellenca una sortida més econòmica, on “els preus han augmentat però mai es podran posar al nivell d’Andorra”, assenyala Lourdes Rodríguez, encarregada de la immobiliària Finques Planes. “Teníem apartaments des de 450 euros al mes, amb dues habitacions i ascensor, però hem llogat molt els últims mesos i ara ja no n’hi ha”, indica Rodríguez.

L’augment de la demanda procedent del Principat ha agreujat la situació que viu el parc d’immobles de la capital alturgellenca. En xifres, dos de cada deu arrendataris a la Seu provenen de l’altra banda del riu Runer. Des de la immobiliària Reaviva han informat al Diari que “hi ha un problema, l’efecte Andorra ha provocat que caigui el nombre d’habitatges en lloguer”, a banda d’un fet realista que s’evidencia, “ja no hi ha tants pisos com l’any passat”. Rodríguez afirma que encara queden “tres o quatre pisos per llogar, però escassegen, en necessitem més, cada dia hi ha més demanda i tenim menys per oferir”. De la mateixa manera, des de Reaviva diuen que tenen pisos, “però surten molt de pressa o els preus estan tant a l’alça que no tenen arrendadors”.

Pel que fa a la venda d’immobles, la situació segueix la mateixa línia. “Ja no s’està comprant com es feia abans”, tanmateix, “estem passant per una etapa en la qual no es troben bons pisos”, explica Rodríguez. Fet que atorga a “la mala gestió per part dels propietaris d’aquests habitatges, i els llogaters no recondicionen ni rehabiliten els pisos”, llavors “no tenim res a oferir”. Des de Reaviva indiquen el mateix: “Les vendes no surten i l’estat dels immobles és precari, falta obra de nova construcció a la capital, fa temps que no s’edifica.”

Pisos en desús

Des de l’ajuntament s’està posant en marxa una política activa per cercar aquells immobles que “estan tancats, de gent que viu a qualsevol poble de la comarca i que té un piset aquí per quan el necessita, i molts ja fa temps que estan tancats”, declara Jordi Fàbregas, alcalde de la Seu d’Urgell. L’executiu “entén que frenar l’increment dels preus és més complicat, però com a mínim cal intentar ajudar la gent que té més dificultats per aconseguir-ho. Hi estem treballant i és un dels pilars més importants que volem dur a terme durant el mandat”, destaca l’alcalde.

Respecte a aquesta nova proposició, Rodríguez creu que es tracta “d’una bona iniciativa”, i veu necessària una actuació per part de l’ajuntament alturgellenc, tot i que afirma que “no seria la solució absoluta, però realment ens ajudaria”.

ELS PROMOTORS NO EDIFIQUEN L'HORTA

El barri de l’Horta del Valira, a la capital alturgellenca, es va començar a construir l’any 2010, i havia de combinar habitatges i equipaments amb àmplies zones verdes i d’esbarjo. Finalment, al recinte tan sols s’hi ha edificat una escola, una residència i un bloc de pisos. Rodríguez declara que “els promotors no es mouen, no tenim obra nova i poder habilitar aquella zona podria ser una de les opcions per a la ciutat, però sembla que no hi tenen interès”. La zona està condicionada i té tots els permisos. “Tan sols faltaria una petita inversió en el terreny i l’aval de l’executiu per poder donar una sortida a aquesta situació”, destaca.

tracking