'CAS BPA'

El lobby dels Cierco volia acusar de pederàstia alguns càrrecs

El comissari Villarejo i els seus socis intentaven aconseguir una cinta (que mai va existir) d’una conferència a Bucarest que implicava fiscals espanyols i Fiñana o Alberca

El lobby dels Cierco volia acusar de pederàstia alguns càrrecs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lobby que col·laborava amb els germans Cierco per solucionar els problemes legals es va desplaçar a principi del 2017 fins a Nova York per reunir-se amb Paul Manafort (empresonat pocs mesos després de la reunió per conspiració i estafa, entre d’altres), excap de campanya de Donald Trump. La intenció, aconseguir el suport del president dels Estats Units, i els Cierco van pagar 14 milions d’euros en una inversió en una empresa vinculada a Manafort. El lobby està format pel comissari José Villarejo (empresonat a Espanya per corrupte i cap d’una organització criminal), l’empresari Adrián de la Joya (en presó per organització criminal) i Alberto Pedraza.

Mentre esperen l’avió (en unes converses gravades pel mateix Villarejo, revelades per Público i que són reproduïdes a la web diariandorra.ad). L’objectiu del lobby és atacar els fiscals espa­nyols José Grinda, Juan José Rosa i Fernando Bermejo, i també Alfons Alberca i/o Carles Fiñana. El desconeixement d’Andorra fa que a vegades facin referència a un o l’altre i per tant mai queda clar si anaven per un o pels dos.

És tot una mica complicat. Els Cierco, que tenen com a advocat Javier Iglesias (conegut com El Largo i un dels advocats de diferents temes del Partit Popular), tenen fronts legals a Espanya i Andorra. El fiscal José Grinda ha trucat a Javier Iglesias perquè porti els Cierco a una reunió a fiscalia anticorrupció. Villarejo, Pedraza i De la Joya no es refien i creuen que “és millor que El Largo pregunti al de dalt [referint-se a Mariano Rajoy]”. Creuen que pot ser una “encerrona”.

Grinda convoca a Javier Iglesias. Público


Per entendre tota la situació cal fer referència a una conversa prèvia també revelada per Público on expliquen que com que El Largo té línia directa amb Rajoy ha aconseguit que situïn com a fiscal general de l’Estat José Manuel Maza i Manuel Moix com a fiscal general anticorrupció (i així va ser en realitat). El lobby està esperant perquè en breu s’han de fer oficials els nomenaments. Expliquen quin és el pla per acabar amb els fiscals anticorrupció espanyols i els andorrans.

Pedraza indica que “ve un paio [Daniel David Carrau] que és un amic de Pallardó [Rafael Pallardó, testaferro i blanquejador diners per a la màfia xinesa de Gao Ping] [...] que fa sis mesos que diu, a mi no al Toni: ‘Tinc una cinta de Pepe Grinda i el fiscal d’Andorra, Grinda, Bermejo i el de... [Juan José Rosa, també fiscal anticor­rupció]. Els tinc chutados amb vídeos i tal, a Bucarest, en una reunió, i després se’n van anar uns de nenets i altres de nenetes’”. Villarejo pregunta: “I on cony és això?”

Balta los rusos la vice Pallardo. Público


Sis mesos esperant

Pedraza replica que “fa sis mesos que dic que ens ho ensenyi però és que mai ho porta i està així sis mesos”. A mitja explicació canvia de tema: “Jo li dic: ‘Mira Antonio, deixa’t de reunió, jo no vaig a cap reunió’ [la que anticorrupció ha demanat als Cierco]. Llavors, el paio ha baixat a Madrid perquè jo ho he prohibit als Cierco, dic: ‘Vosaltres no aneu a cap costat que us emboliquen una altra vegada. Amb la que ja us han embolicat sembla mentida’”. Villarejo intervé per dir que “si volen una reunió a l’hotel [i no a la seu de la fiscalia] i que no hi vagi ell [se suposa que Higini Cierco], que vagi El Largo [com a advocat] a la fiscalia com a qualsevol lloc. El Largo sol”.

Els tres personatges poden semblar extrets d’un còmic caspós, però cal tenir en compte que el que diuen es compleix. Manuel Moix, com han demanat, serà nomenat fiscal general anticorrupció. Els Cierco es reuniran amb ell i li entregaran documentació per implicar els Pujol i Andbank. La documentació es demostra després que estava manipulada o era falsa, però d’entrada ha posat Andbank en el punt de mira.

La trobada amb Moix va tenir lloc el maig del 2017, el mateix mes que els germans Cierco presenten, a través del seu advocat, davant del fiscal general José Manuel Maza (suposadament un altre dels afins al lobby dels Cierco a Espanya), la petició perquè obri una investigació per si hi va haver un “complot” per “castigar” BPA davant la creença que ells “ocultaven informació de la família Pujol”.

Aquest complot es basava, segons els Cierco, en el fet que l’amic de Pallardó (David Carrau) els havia dit que tenia unes gravacions d’una reunió celebrada l’abril del 2014 a Bucarest entre Grinda, Bermejo, el director general de la unitat d’intel·ligència financera d’Andorra (UIFand), Carles Fiñana, i el director general dels mossos d’esquadra, Manel Prat. Els Cierco exposaven que Carrau els va assegurar que en aquesta reunió de Bucarest “s’hauria planificat la intervenció i liquidació de BPA”. Afegien que els va dir que amb aquestes gravacions, que anomenava “ensaïmades”, i amb la documentació que tenien els Cierco, “els panellets”, solucionaria els problemes judicials de Pallardó i dels Cierco.

Els Cierco també deien en la petició a Maza que Carrau també va avisar Iglesias que havia de presentar-se a anticorrupció el 23 de febrer (del 2017) acompanyat d’Higini Cierco per reunir-se amb els fiscals Rosa, Grinda i Bermejo i Alfons Alberca, i aportar “la documentació que posseïa”. Al final ni existien cintes del complot ni de pederàstia.

PEDRAZA PODRIA VIURE A ANDORRA

Diferents mitjans de comunicació reflecteixen que Alberto Pedraza, soci d’Adrián de la Joya, estaria establert a Andorra. Pedraza, per les converses que s’han fet públiques de les converses amb Villarejo i De la Joya, és qui porta la veu cantant dins del lobby que ajudava els Cierco amb els problemes legals. El mateix Pedraza afirma tenir una relació molt directa amb l’ex-fiscal general anticor­rupció Manuel Moix, diferents alts càrrecs de les forces de seguretat espanyoles i polítics. Fins i tot afirma que té una relació directa amb membres del govern de Mariano Rajoy.

El lobby dels Cierco volia acusar de pederàstia alguns càrrecs

tracking