justícia

La CASS ha de pagar una reducció de pit

El Tribunal Superior considera que l’operació és beneficiosa per a la salut mental de la dona

La CASS ha de pagar una reducció de pitARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha desestimat el recurs presentat per la CASS contra una sentència de la Batllia del 5 de novembre passat que la condemnava a reemborsar la cirurgia de meloplàstia de reducció bilateral així com la cirurgia de braquioplàstia bilateral practicada a una assegurada. La sentència arribava després que la dona a la qual es va practicar la intervenció portés a la justícia la decisió del consell d’administració de la CASS de no reemborsar els cost de l’operació en considerar que la cirurgia havia estat realitzada per motius “purament estètics”. Des de la CASS es va considerar que la intervenció no estava prevista per la nomenclatura dels actes mèdics que cobreixen “les despeses derivades dels actes, processos i serveis sanitaris de l’àmbit hospitalari, sociosanitari, ambulatori especialitzat i d’atenció primària destinats a la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació”.

La resolució de la CASS per no reemborsar la cirurgia assenyalava que “després de revisar novament el vostre expedient mèdic, així com la informació mèdica aportada, el consell d’administració va acordar confirmar la decisió de desestimar el reemborsament de la intervenció quirúrgica sol·licitada, atès que es tracta d’una cirurgia de correcció de la ptosi mamària, deguda a la pèrdua de pes conseqüent a la cirurgia bariàtrica i el seu reemborsament no està mèdicament justificat”.

Arribat el cas a la sala administrativa, el Tribunal Superior va determinar que la qüestió plantejada residia a dirimir si la intervenció sol·licitada té un caràcter terapèutic o purament estètic. La sala considera que l’informe de la parapública aplica els criteris que els metges de la CASS van establir el 2015 per donar cobertura a la cirurgia de la mama. Però subratlla que aquests criteris no prenen en compte els aspectes psicològics de la situació del pacient.

En aquest cas, “s’ha d’examinar la situació de l’assegurada del punt de vista del seu quadre psicològic”. Un quadre que diu que la dona està sota tractament antidepressiu des de fa més de 10 anys, quan la pacient van tenir pèrdues familiars importants. A més, un informe mèdic de l’hospital del 2015 indica que la dona “presenta somnolència i disàrtria, però manté idees autolítiques persistents i desitjos de mort, verbalitza voler marxar amb la seva filla i que la seva vida no té sentit”. També hi ha un informe pericial que indica que “és evident que una cirurgia de tipus mèdic o medicoestètic que pogués aportar a la pacient una imatge corporal acceptable per ella mateixa seria benèfica per la seva ideació recur­rent referent a la seva imatge corporal”. Incorporen l’informe del psiquiatre de la dona, que recomana la intervenció quirúrgica “amb la finalitat de millorar aquesta ideació recurrent”.

tracking