HABITATGE

Els estrangers són els principals compradors dels pisos d'obra nova d'alt estànding

Espanya i França són els principals inversors en propietats d’alt estànding. A les parròquies altes es troben els preus més assequibles

Els estrangers són els principals compradors dels pisos d'obra nova d'alt estàndingARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector immobiliari a Andorra es troba en un moment d’impàs, les condicions de les noves construccions porten els promotors a edificar immobles d’alta gamma per poder rendibilitzar la inversió en el terreny de construcció. Els perfils estrangers són els inversors més potents. Així, els clients procedents d’Espanya i França són els més actius en l’adquisició de propietats immobiliàries d’alt estànding. “La majoria de compradors són francesos i espanyols i hi ha molta demanda sobre plànols. Les noves construccions estan pensades per a gent de fora amb gran poder adquisitiu, però nosaltres creiem que haurien de tenir en compte les persones del país i, sobretot, els joves”, va explicar Sandra Garcia, comerciant de la immobiliària La Clau Group. Jordi Galobardes, gerent de la immobiliària Land, va explicar la situació atenent al fet que “el terreny a Andorra és car, tenim la repercussió econòmica, els impostos i el cost d’obra en general és més elevat que en altres països”. Per aquest motiu, “l’objectiu del client per a qualsevol promotora ha de ser mitjà o alt, si no, no surten els comptes”.

Els preus de les noves construccions se setiuen entre els “500.000 i el milió d'euros”, una quantitat que la ciutadania amb un “salari mitjà no es pot permetre comprar, i inclús aquells amb un bon salari tampoc ho poden costejar, volen convertir Andorra en Mònaco”, va argumentar Niccola Sendzul, agent de la immobiliària A&C. Des de la immobiliària Casanova, Natalia Trigo, va senyalar que l’opció és “comprar un pis per reformar o has d'anar a buscar fora de les parròquies centrals, on el preu és més factible per als salaris d'avui en dia”. Durant el 2019 “s'ha venut molt, sobretot aquells pisos que van baixar de preu durant la crisi, però a finals d'any el mercat es tornarà a parar com va passar el 2008”, va destacar Sendzul. Al cap i a la fi, “tot va d'acord amb la llei de l'oferta i la demanda, si tu tens més a oferir, el preu del producte s'estabilitza”, va remarcar Trigo.

Lloguers a l'alça

Respecte a la situació del lloguer al Principat, la relació no varia en grans mesures. “Hi ha molta demanda i poca oferta, fet que provoca que els propietaris cada dia demanin més diners”, va confirmar Garcia. “S'està especulant moltíssim, a Andorra el nivell de vida és elevat, i tot puja menys els salaris”, va matisar Trigo. Tanmateix, Sendzul va explicar que els propietaris van “temptar la cosa apujant el preu, i veient que funcionava i aprofitant la fi de molts contractes van aprofitar per incrementar els preus dels lloguers”, igualment, “la gent que realment ho necessita se sacrificarà per assumir el lloguer”.

tracking