Incidents nocturns

Tres nous detinguts a la festa major de Sant Julià

La policia ha arrestat aquesta nit una noia per injuriar greument als agents, un noi per una baralla i un altre jove pels incidents de dimarts

Disturbis a Sant Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ha fet tres noves detencions aquesta nit durant els actes de la festa major laurediana en una jornada que ha estat "més tranquil·la i també hi havia més presència d'efectius", han explicat des del cos de seguretat. El dispositiu de vigilància ha comportat l'arrest d'una noia "per injuriar greument els agents" i un noi per agredir un altre jove al que li va causar lesions lleus. La tercera detenció està relacionada amb els aldarulls de la matinada de dimarts i s'ha produït després que la policia hagi pogut identificar a les dues persones que furtaven les claus d'un cotxe patrulla pels vídeos que s'han difos a les xarxes socials. Un dels implicats és un noi major d'edat que va quedar detingut i l'altra persona és una noia menor d'edat que ha quedat "encausada però no detinguda", han assenyalat des del cos. Els tres detinguts resten pendents de passar a disposició judicial.

Els primers aldarulls

La diversió de la festa major laurediana, la més concorreguda de les que es celebren al país, va acabar la matinada de dilluns a dimarts amb greus enfrontaments entre joves i agents de policia i amb el balanç de dos detinguts (residents de 21 i 22 anys) i dos policies ferits, un d’ells víctima d’una pedrada que li van llençar per darrere i que va necessitar punts de sutura. L’altre va patir una luxació a l’espatlla. Els incidents van provocar que ahir el Govern i el comú de Sant Julià acordessin un dispositiu especial de seguretat que havia de blindar el poble aquesta nit passada, la darrera de la festa, de nous incidents. En total es van desplegar una cinquantena d’efectius entre policies (el cos va convocar també agents que estaven de festa per fer el reforç), agents de circulació i efectius de seguretat privada. El cònsol Josep Miquel Vila va fer una crida a la “convivència i a gaudir de la festa major d’una forma calmada i responsable” i el Govern i el Partit Socialdemòcrata i Tercera-via+Unió Laurediana es van unir en la condemna als fets i en suport a la policia.

La plaça Laurèdia va ser l’epicentre dels incidents. Sobre les cinc de la matinada una patrulla del cos hi acudia per, segons van explicar fonts oficials del cos, dispersar els joves que envaïen la calçada i no deixaven passar els cotxes. Havien rebut una trucada de queixa. Ja allà, i segons fonts properes al cas, els agents desplaçats haurien estat increpats per un jove en concret. Quan un dels efectius es va apropar per demanar-li explicacions i retreure-li l’actitud, un grup nombrós s’hauria encarat contra els agents, i en aquell moment es van iniciar els aldarulls. Els agents van ser rodejats i el vehicle policial víctima de danys diversos, entre els quals el trencament dels dos retrovisors. Els diferents vídeos que circulen sobre els fets mostren com els joves corejaven càntics contra els policies, que es van veure obligats a retrocedir.

Intervenció de suport

La patrulla va sol·licitar el suport dels companys que estaven a la plaça de la Germandat, escenari dels concerts i de l’activitat nocturna de la festa major. La intervenció (es van reunir finalment una desena d’agents) va dispersar els joves i es va saldar amb la detenció de dos d’ells, als quals se’ls atribueixen presumptes delictes contra la funció pública per injúries, insults i amenaces als agents i per desobeir les ordres dels efectius, i contra el patrimoni pels danys que va patir el vehicle policial. Ahir a la tarda seguien en dependències policials a l’espera de ser posats a disposició judicial.

Reacció

El cònsol major de Sant Julià i el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, es van reunir per pactar què calia fer aquesta passada nit i evitar un nou episodi de violència. Més enllà del reforç d’efectius, les autoritats van comunicar que serien especialment vigilants amb el consum d’alcohol. En aquest sentit, Josep Miquel Vila va explicar que el dispositiu incloïa també la visita als locals que venen alcohol, tant els habituals com aquells que puntualment s’instal·len per festa major, per recordar-los la normativa sobre dispensació de begudes alcohòliques: la prohibició de vendre a menors d’edat i les sancions que es deriven de l’incompliment. També s’havia pactat un major control contra el botellón, amb demandes de documentació per verificar que els consumidors no fossin menors. L’actual legislació preveu que si es detecta un menor s’ha de donar avís als pares o tutors perquè es facin càrrec dels fills i responguin a les sancions pertinents. Josep Miquel Vila va mostrar la confiança en el fet que les mesures adoptades evitessin un nou episodi de violència aquesta nit passada.

SIS INTOXICACIONS DES DE DIJOUS

L’hospital va confirmar ahir que des de dijous (quan va arrencar al festa major d’Escaldes) s’han atès sis intoxicacions etíliques, dos de les quals de menors d’edat. Les festes majors compten amb serveis sanitaris preventius i en el cas de Sant Julià el fa la companyia privada que també fa part del transport sanitari, Ambulàncies del Pirineu. L’elevat consum d’alcohol es considera un dels grans problemes derivats de les festes majors i per això aquest any precisament s’ha activat una campanya que crida a la conscienciació dels joves i també a la dels pares i el comerciants que en venen.

ELS FETS

La policia hauria acudit a la plaça per dispersar els joves que envaïen la calçada. Un cop allà, el fet que un agent demanés explicacions a un jove que els estava increpant va ser el detonant dels incidents.

Un grup nombrós de joves va rodejar els policies i els va començar a cridar. Els efectius van demanar ajut als companys que estaven a la plaça Laurèdia.

Un dels agents va rebre una pedrada al cap i va necessitar punts i un company va patir una luxació a l’espatlla. El vehicle policial també va patir danys.

Disturbis a Sant Julià

Disturbis a Sant Julià

tracking