reportatge

Camps que refreden

Ahir va finalitzar la canícula que ha patit Andorra durant tres dies, amb dimecres com la jornada més calorosa en la qual es va arribar a registrar una temperatura de 35,6 graus. A les nits l’escalfor es mantenia a la vall excepte en zones amb vegetació.

Camps que refredenFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat ha viscut durant aquesta setmana tres dies de canícula, amb jornades de molta calor des de dimarts, i s’han registrat a l’observatori del Roc de Sant Pere el pic de temperatures de 35,6 graus dimecres passat. No obstant, no hi ha hagut temperatures més altes que a l’anterior onada de calor. “El rècord va ser a finals de juny, aquesta onada de calor no ha durat tant i no s’han registrat temperatures tan elevades”, va explicar el tècnic del servei meteorològic, Guillem Martín. D’altra banda, a les nits, enlloc de refredar-se l’ambient, es produïa una illa de calor provocada per la urbanització del fons de la vall que reté l’escalfor del dia que feia, per exemple, que a la matinada de dimecres es registrés una temperatura mínima de 18,2 graus. Poder dormir es convertia en tot un repte, però, tal com assenyala Martín, Andorra compta amb diversos pulmons verds inesperats que refreden l’ambient. Un d’ells és el Parc Central d’Andorra la Vella. Els altres, els camps de futbol de gespa natural. Per contra, els camps de futbol de gespa artificial retenen l’escalfor.

Els petits ruixats d’ahir a la tarda ja anunciaven el final de l’onada de calor i avui el canvi s’accentuarà encara més. Martín manifesta que aquesta tarda hi haurà “ruixats tempestuosos que poden anar acompanyats d’activitat elèctrica i calamarsa”, una situació que refredarà l’ambient i farà que aquesta nit sigui més freda que les anteriors. Aquesta serà, però, l’excepció, perquè segons el tècnic del departament meteorològic, demà diumenge, tot i les boires i núvols baixos al matí per les precipitacions, “es preveu un dia àmpliament assolellat”, amb una temperatura màxima de 22 graus. Dilluns, la temperatura màxima prevista serà de 28 graus, un cop més registres alts però que Martín considera que són normals.

De moment no s’espera que, almenys en els propers deu dies, pugui haver-hi una altra canícula com la d’aquesta setmana. En tot cas, si hi hagués una altra onada de calor d’aquí a finals d’estiu, el Parc Central i els camps de futbol podrien ser els nostres aliats durant les nits.

tracking